Alkohol najčešći uzrok nesreća
0

U FBiH u prošloj godini smanjen broj poginulih na cestama

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na području Federacije BiH u prošloj je godini u odnosu na 2010. zabilježen trend smanjenja broja poginulih osoba u saobraćajnim nesrećama za 13,71 posto, saopćili su danas u Sarajevu predstavnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, prezentirajući Godišnji izvještaj o stanju sigurnosti saobraćaja u FBiH za prošlu godinu.

Riječ je o smanjenju od 10,87 posto broja poginulih u saobraćajnim nesrećama za protekle tri godine, zbog čega je ocijenjeno da je Ekspertni tim za analizu i koordinaciju provođenja aktivnosti iz Akcionog plana za provedbu mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti saobraćaja FBiH 2008.-2013." ostvario zacrtani cilj smanjenja broja poginulih od pet posto.

Predsjednik Ekspertnog tima Kemal Ademović na današnjoj je konferenciji za medije FMUP-a, prezentirajući spomenuti Godišnji izvještaj, naveo da je broj saobraćajnih nesreća (27.902) u prošloj godini u odnosu na 2010. smanjen za 1,90 posto.

Broj nastradalih osoba (6.661) je smanjen za 4,01 posto, broj teže povrijeđenih osoba (1.074) za 0,09 posto, a broj lakše povrijeđenih (5.417) u saobraćajnim nesrećama smanjen je za 4,41 posto.

"Najveći broj saobraćajnih nesreća koje su se dogodile u 2011. godini i dalje je uzrokovan nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i uslovima puta - 6.215, ali je ipak manji u odnosu na uporedni period za 5,37 posto", istaknuo je Ademović.

Drugi najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je upravljanje vozilom pod uticajem alkohola iznad zakonom propisane količine, gdje je zabilježeno 1.303 slučaja, što je u odnosu na uporedni period manje za 10,63 posto.

Najveći broj saobraćajnih nesreća prema mjestu i kategoriji puta zabilježen je u naseljenim mjestima (14.568), što je u odnosu na 2010. manje za 1,68 posto. Najviše poginulih registrirano je na magistralnim putevima (79), što manje za 29,46 posto.

Član Ekspertnog tima Željko Klisara prezentirao je represivne mjere provedene u prošloj godini, naglašavajući da je najviše povećan broj slučajeva prekoračenja brzine kretanja vozila (22,76 posto), tehničke neispravnosti vozila (31,28 posto), korištenja mobilnog telefona tokom vožnje (35,68 posto), te nepropisnog preticanja (14,67 posto).

Rečeno je također da je na okruglom stolu "Sistem sigurnosti i pravni propisi iz oblasti sigurnosti u saobraćaju u FBiH", održanom 14. decembra prošle godine u Sarajevu, zaključeno da je nužno što hitnije pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune postojećeg teksta Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH i Zakona o prekršajima FBiH u skladu s uočenim nedostacima i primjedbama.

Kao jedna od mjera predloženo je osiguranje dodatnih materijalnih i finansijskih sredstava za opremanje policije savremenim tehničkim pomagalima za kontrolu saobraćaja, kao i povećanje prevencije i represivnih mjera protiv počinilaca prekršaja.