Poruka iz OHR-a
0

U FBiH mora postojati pravna jasnoća

Sarajevo-x.com
Oleg Milišić
Oleg Milišić
Nakon konsultacija sa ambasadorima Vijeća za implementaciju mira, visoki predstavnik, Valentin Inzko, jučer je donio odluku kojom se privremeno suspenduju dvije odluke Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, donesene 24. marta 2011. godine. Ove odluke se odnose na Dom naroda FBiH i na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH, navodi se u saopštenju iz OHR-a.

Ovom odlukom će se ukloniti pravne nejasnoće u pogledu statusa izabranih organa vlasti FBiH dok Ustavni sud FBiH ne odgovori na zahtjeve za preispitivanje koje su uputili Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda. Konstatirajući da se odluke CIK-a tiču pitanja koja su stvar tumačenja Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik i ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira su procijenili da bi Ustavni sud trebao imati priliku da se odredi u pogledu ovih pitanja.

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine je mjerodavno domaće tijelo za pitanja koja spadaju u njegovu jurisdikciju i Odluka visokog predstavnika ima za cilj da osigura pravnu sigurnost za vitalne funkcije vlasti u privremenom periodu dok domaći pravosudni organi ne završe svoj posao.

Ova odluka je bila potrebna zbog pravne neizvjesnosti u FBiH, koja je velikim dijelom rezultat odbijanja Zapadnohercegovačkog kantona, Kantona 10 i Posavskog kantona da ispune svoje zakonske obaveze da izaberu delegate u Dom naroda četiri mjeseca nakon rokova utvrđenih u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu BiH.

Činjenica da se nekoliko tekućih pravnih sporova o pitanjima koja uključuju i ustavna pitanja koja proističu iz Ustava FBiH paralelno rješavaju pred različitim domaćim organima i u različitim jurisdikcijama je doprinijela pravnoj neizvjesnosti. Federaciji BiH se nije smjelo dozvoliti da zapadne u pravnu krizu u vrijeme kada je građanima potrebna vlada koja može rješavati ozbiljne ekonomske, socijalne i druge izazove sa kojima se ova zemlja suočava. Odluka visokog predstavnika osigurava da institucije FBiH mogu funkcionirati u interesu svih građana FBiH.

Odluka donesena jučer znači da su organi vlasti u Federaciji BiH oni organi koji su objavljeni u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine 21. marta 2011. godine, osim ako, i dok, Ustavni sud Federacije BiH ne odluči drugačije. Stoga je obaveza svih zvaničnika prethodne Vlade FBiH, svih institucija u BiH, političkih stranaka, državnih službenika i drugih da djeluju u skladu s tim i poštuju odluke i akte ovih izvršnih i zakonodavnih organa, uključujući i budžet Federacije BiH za 2011. godinu, koji je usvojen u subotu.

Odluka o suspenziji odluke CIK-a ni na koji način ne pretpostavlja nepostojanje povjerenja u CIK od strane međunarodne zajednice. OHR poziva sve da mirno sačekaju okončanje vijećanja Ustavnog suda FBiH. Odluke ovog Suda će se morati poštovati, poručili su iz OHR-a.