BiH
12

U FBiH doneseni zakoni o sanaciji posljedica majskih poplava

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U Federaciji Bosne i Hercegovine donesena su tri zakona, predložena iz Federalne vlade po hitnom postupku, čija je suština pomoć područjima postradalim u katastrofalnim majskim poplavama.

Protekle sedmice ih je odobrio Predstavnički dom Federalnog parlamenta a danas i Dom naroda na vanrednoj sjednici u Sarajevu.

Prvim zakonom osniva se fond za pomoć poplavljenim krajevima, drugim se bez naknade ustupa građavinsko zemljište ljudima što su usljed ove velike prirodne nesreće ostali bez kuća i poslovnih objekata. Trećim zakonom je predviđeno nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone, prvenstveno prenamjenom novca što se prikuplja od različitih naknada, poput onih za izgradnju skloništa, korištenje i unapređenje šuma, zaštitu okoliša, te od drugih naknada i taksi. Namjera je da tako prikupljen novac u periodu od godinu dana služi za projekte obnove i sanacije.

Trećim zakonom je predviđeno i da se iz neto plaće svih zaposlenih u organima vlasti Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave i pravnih osoba čiji je osnivač Federacija, kanton ili jedinica lokalne samouprave, izdvaja u narednih šest mjeseci po jedna dnevna zarada iz mjesečne neto plaće i preusmjeri za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i obnovu. Ovaj novac neće se izdvajati ukoliko zaposlenik pisanim putem obavijesti poslodavca da to ne želi.

Također je predviđeno da se iz plaće svih drugih zaposlenika u FBiH izdvaja po jedan posto od neto iznosa u periodu od šest mjeseci. Novac se ni tu neće izdvajati ako zaposlenik ne želi.

Puni nazivi tri usvojena akta, pod kojima će biti objavljeni u Službenim novinama, glase: Zakon o osnivanju federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, Zakon o postupku prenosa vlasništva na nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona, gradova i općina na nastradalim područjima te Zakon o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Osim ovih zakona, Predstavnički dom je protekle sedmice, kao i danas Dom naroda, odobrio odluku o prihvatanju dodatnog zaduženja FBiH od 92.030.000 KM po 4. stand by aranžmanu s Međunarodnim monetarnim fondom.

Oba doma su također odobrila zaduženje po sporazumu Bosne i Hercegovine sa Svjetskom bankom za projekt hitnog oporavka od katastrofalnih majskih poplava. Ovo zaduženje na nivou BiH iznosi 100 miliona dolara, a s državnim i entitetskim nivoima je usuglašeno da Federaciji BiH i Republici Srpskoj pripadne po 47,5 miliona dolara te Brčko Distriktu pet miliona dolara.

Prema obrazloženju federalnog ministra finansija Ante Krajine, rok za vraćanje kredita je 25 godina, grace period petogodišnji a kamata 1,25 posto. Projekt podrazumijeva hitnu nabavku potrebnih roba na poplavljenim područjima a potom rehabilitaciju putnih komunikacija i objekata lokalne infrastrukture.

Odobreno je i zaduženje od 11 miliona eura po ugovoru o zajmu i projektu između Njemačke razvojne banke, Bosne i Hercegovine, Federacije i općina Tuzla i Zenica za realizaciju projekta vodosnabdijevanja i zbrinjavanja otpadnih voda. Ministar Ante Krajina je kazao da po ovom sporazumu dolazi i 10,99 miliona eura granta.

Uz sve ove akte, od kojih se većina odnosi na sanaciju posljedica poplava, Federalni parlament (protekle sedmice Predstavnički dom a danas i Dom naroda) usvojio je Zakon o inspekcijama u FBiH kao dio Vladinog predloženog antikoruptivnog seta zakona. Ovaj zakon je donesen u cilju osiguranja efikasnijeg i transparentnijeg rada inspekcija u sastavu Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Donesen je također Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o registraciji poslovnih subjekata.