Nikola Špirić
0

"U Evropi više 'ne pali politika malog Kalimera'"

FENA
Hapšenje bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića u Londonu, na osnovu zahtjeva iz Srbije zbog navodnih ratnih zločina u vezi sa slučajem Dobrovoljačka ulica, jasna je poruka da vršenje vlasti za sobom vuče i odgovornost te da stvari koje su protuzakonite nikad ne zastarijevaju, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Špirić kaže da ima osjećaj kako su se i institucije vlasti "kasno sjetile" da traže ne oslobađanje nego izručenje Ganića.

"Svjesni su i oni koji traže izručenje da bi bilo dobro da bude procesuiran u BiH, a ne da bude oslobođen. Šalju se razne poruke, ja ne bih da polemišem, nego da to rade pravosudne institucije po istim aršinima. Da pitamo porodice žrtava koje su pale u Dobrovoljačkoj kako se one osjećaju. Ovdje se, kada se bilo ko uhapsi, polemiše sa žrtvama da li je to satisfakcija za njih ili ne", kazao je Špirić, dodajući da "svi koji se bavimo vlašću trebamo biti pred licem pravde u bilo koje vrijeme".

Dodao je da ako je neko nevin ne treba da se boji ni britanskog ni srbijanskog ni bosanskohercegovačkog pravosuđa.

"Ne vidim razloga za nervozu, nego za pravno postupanje", kazao je Špirić.

Špirić je ocijenio da samostalno nastupanje pojedinaca u ime čitavih organa u ovom slučaju samo nanosi štetu BiH i više nanosi štetu Ganiću nego što mu koristi.

"Ja nemam šta da preduzmem sem da upozorim. Samo mogu da kažem da svi treba da se ponašaju u skladu s Ustavom i zakonom. A da smo se svi od Daytona do danas ponašali u skladu s Ustavom i zakonom tvrdim da danas ne bismo raspravljali o nekim stvarima, nego bi one bile davno ispunjene obaveze", rekao je predsjedavajući Špirić.

Na kraju je kazao da u demokratskom svijetu i Evropi više "ne pali politika malog Kalimera 'to je nepravda, to je nepravda!' i priča krivi su ovi, odgovorni su oni".

"Mislim da svijet to vidi i da se situacija u BiH mora mijenjati. Ali zato treba imati strpljenja", rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.