Guardian
0

U Evropi nema mjesta za isključivanja kao u BiH

FENA
Guardianov stručnjak za međunarodno pravo u srijedu piše o odluci Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu da poništi odluku Izborne komisije BiH.

Riječ je o odluci Komisije da ne dozvoli pripadnicima jevrejske i romske manjine da se kandiduju za položaje u državnom Predsjedništvu i Parlamentu.

List objašnjava da je Jakobu Finciju, ambasadoru BiH u Švicarskoj zabranjeno da se kandiduje za ove institucije - i da je on zatim s romskim liderom u BiH Dervom Sejdićem podnio sudu u Strasbourgu tužbu - koju analitičari opisuju kao prekretnicu na putu ka iskorijenjivanju diskriminacije u Evropi.

Jedan zvaničnih Human Rights Watcha je opisao presudu kao jasnu poruku da u Evropi nema mjesta "za isključivanje iz političkog života na osnovu rase, što se desilo u BiH".

Presudu je donijelo sedamnaestočlano sudsko vijeće kao najviši autoritet Evropskog suda za ljudska prava uz objašnjenje da zabrana kandidovanja za politički položaj zbog nacionalne pripadnosti predstavlja kršenje dva prava: prava protiv diskriminacije i prava na slobodne izbore, koja su oba sadržana u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, piše Guardian.