BiH
0

U dvije trećine državnih institucija revizija ustanovila ozbiljne propuste i slabosti

FENA
Od 53 institucije BiH, kod njih dvije trećine (35) revizija finansijskog poslovanja u 2006. godini koju je proveo Ured za reviziju BiH ustanovila je ozbiljne propuste i slabosti, saopćio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu glavni revizor Milenko Šego, prezentirajući rezultate revizije.

Kod 18 institucija izvještaj je bio pozitivan, odnosno kod njih nije bilo značajnijih materijalnih grešaka, što ipak predstavlja pomak u finansijskoj disciplini jer je takvu ocjenu godinu dana ranije dobilo samo 13 institucija BiH, kazao je Šego, dodajući da još treba provesti reviziju izvršenja budžeta BiH, Javnog RTV servisa i Službenog lista.

Ocijenivši da ne može biti zadovoljan efikasnošću provođenja preporuka iz izvještaja iz prethodne godine, Šego je naveo da se propusti najčešće odnose na slabosti u interniim kontrolnim postupcima, zatim da planiranje i izvršenje budžeta institucija nije uspostavljeno kako treba, naknade za rad u komisijama nisu u skladu s odlukom Vijeća ministara, krše se propisi vezano za nabavku robe i usluga, troškovi za službena putovanja i korištenje službenog automobila su visoki, nepravilnosti su uočene u većini DKP-a...

On je naglasio da se propusti kod nekih institucija ponavljaju a da se ništa ne radi da se situacija promijeni, ukazavši pritom na Predsjedništvo BiH, Ministarstvo finansija BiH, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ombudsmene, FIPA-u...

Naprimjer, u Predsjedništvu BiH revizori nisu mogli utvrditi opravdanost troškova nastalih upotrebom službenih automobila, reprezentacije, telefona i sl.

Kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova, Šego je rekao da iako je razumljivo da je ono u fokusu javnosti, MVPBiH je u protekloj godini napravio značajne pomake.

Kao pozitivan primjer institucije koja je primijenila sve ranije preporuke revizora i sada dobila pozitivno mišljenje, što pokazuje da njihova primjena nije teška, istaknuta je Direkcija CIPS-a.

Revizori smatraju da u 35 institucija BiH ima razloga da se pokrene pitanje odgovornosti.

Šego je upozorio da revizija ne smije sama sebi biti cilj te da je odgovornost za implementaciju revizorskih preporuka na Parlamentarnoj skupštini BiH i Vijeću ministara BiH, tim prije što prema novom zakonu parlament BiH može izreći sankcije protiv institucija koje krše propise.

S druge strane, revizorski izvještaj je dostupan državnom tužilaštvu i ono može naći osnove za pokretanje kaznenih postupaka.

Upitan na kraju koliko su porezne obveznike u 2006. godini koštale uočene nepravilnosti, Šego je rekao da revizori to nisu radili, ali da se ta brojka može izračunati posebnom metodom.