BiH
0

U drugoj TV debati Bush stao u odbranu svojih odluka o Iraku

NINA
George Bush i John Kerry održali su sinoć drugu od tri televizijske debate u St. Louisu u saveznoj državi Missourri, a kandidatima su pitanja postavljali građani koji još nisu donijeli odluku za koga će glasati na izborima, javlja VOA.

Naime, od samog početka debate bilo je jasno da će George Bush i John Kerry intenzivnije napadati jedan drugoga nego u prvoj debati. Predsjednik Bush prozvao je Kerrya kazavši da stalno mijenja mišljenje po pitanju Iraka. Bush je rekao da je demokratski predsjednički kandidat najprije kazao da Saddam Hussein predstavlja veliku prijetnju da bi potom ocijenio da je bila pogreška zbaciti ga s vlasti. Svijet je danas opasniji, uzvratio je Kerry, zato što predsjednik nije donio ispravne odluke, nego je požurio u rat. "Predsjednikov plan ne daje rezultata", istaknuo je demokratski senator dodajući da on ima plan za Irak koji uključuje veće uključivanje saveznika i brže uvježbavanje iračkih snaga.

Na pitanje što će učiniti kako bi se promijenilo negativno raspoloženje prema Sjedinjenim Državama u nekim zemljama svijeta, predsjednik Bush je stao u odbranu svojih odluka o Iraku, Izraelu i Palestincima te o nepriključivanju Međunarodnom kaznenom sudu. "Amerikanci ne žele predsjednika koji pokušava biti popularan na štetu američke sigurnosti", izjavio je predsjednik Bush.

Tokom televizijske debte dvojica kandidata su se sukobila i po pitanjima Irana i Sjeverne Koreje. Senator Kerry je rekao da je Bushevo koncentriranje na iračko oružje masovnog uništavanja dovelo Iran i Sjevernu Koreju bliže razvitku nuklearnih oružja. Predsjednik je odbacio takvu tvrdnju, a Kerryjev prijedlog o održavanju bilateralnih razgovora s Pyongyangom nazvao je naivnim i opasnim.

Na pitanje hoće li u Sjedinjenim Državama biti uvedena obavezna vojna služba, o čemu se uvelike spekulira na Internetu, predsjednik Bush je kategorički opovrgnuo takve glasine. S druge strane, demokratski predsjednički kandidat rekao je da su Sjedinjene Države već uvele neku vrstu obaveznog vojnog roka zato što je, prema njegovim riječima, članovima oružanih snaga zabranjen odlazak iz vojske, a da rezervisti služe višekratno u Iraku. Ako budem izabran, obećao je Kerry, slijedit ću primjer predsjednika Eisenhowera i Reagana te izgraditi snažne saveze diljem svijeta kako američki vojnici ne bi sami trebali snositi sav teret svjetskih kriza.

Dvojica kandidata sukobila su se i po nizu unutarnjoj-političkih pitanja. Kerry je kritizirao ekonomske rezultate Georgea Busha, kazavši da je on prvi predsjednik u posljednje 72 godine za vrijeme čijeg mandata će zemlja biti na gubitku po broju radnih mjesta. Kerry je kritizirao i Busheva smanjenja poreza istaknuvši da su drugi predsjednici u ratna vremena tražili žrtvu od svih građana.

Na pitanje o rastućem američkom vanjsko-trgovinskom deficitu Bush je odgovorio da je naslijedio recesiju i da je zemlja u ratu. Predsjednik je dodao da je smanjio porezno opterećenje za sve građane kako bi zemlja izašla iz recesije. Kerry je, pak, obećao da će, ako bude izabran, povećati porez samo za one građane koji zarađuju više od 200 hiljada dolara godišnje.

Pred kraj debate jedna gledateljica pitala je predsjednika Busha da nabroji tri pogreške u njegovom dosadašnjem mandatu, no on nije konkretno naveo niti jednu. Kerry se, posve očekivano, nije složio s takvom ocjenom.