BiH
0

U Domu armije održana prezentacija najmodernije vojne opreme

Klix.ba
U Domu armije firma Army Shop Sarajevo održala je prezentaciju vojne, pilotske, policijske, ronilačke i sigurnosno identifikacijske opreme, kao i oružja za obuku vojnika i policajaca. Izložena je najmodernija oprema prema NATO i EU standardima.

Prezentirani su novi materijali koji štite vojnika u svim uslovima života i rada, poput odjeće koja štiti od vatre, materijala koji zadržava temperaturu tijela i sprječava bakteriološko djelovanje dugog nošenja odjeće i obuće. Posebna pažnja posvećena je novom sistemu opremanja vojnika, MOL sistemu, koji vojnicima mogućava da, zavisno od zadatka, nose samo potrebnu opremu, čime se smanjuje opterećivanje vojnika nepotrebnom opremom.

Izložene su razne vrste pancirnih prsluka svih vrsta zaštite i namjene u vojsci i policiji. Poseban interes se javio za novu vrstu laganih pancir ploča od jedne vrste polimetana, koja je u odnosu na keramičke ploče lakša, a podnosi mnogo više pogodaka bez gubitka svojstva zaštite.[SLIKA]1[/SLIKA]

Za policajce je predstavljena oprema za zaštitu u svim uslovima policijskog djelovanja. Sva oprema je imala certifikate koji se traže u EU i SAD-u za spomenutu opremu.

Također je bila izložena kompletna lična oprema za pilote helikoptera prema NATO standardima, kojom će i naši piloti uskoro biti opremljeni. Izložena je i ronilačka oprema koju je prezentovala firma Red Tech. Predstavnici Red Techa su ujedno ponudili i obuku naših ronioca koji imaju sve veći značaj u sastavu specijalnih snaga vojske i policije.

Poseban interes iskazan je za originalne replike naoružanja koje se koristi u vojsci i policiji, a koje vojnicima i policajcima omogućava da treniraju kao u pravim borbenim uslovima, a bez upotrebe pravog oružja. Zbog iskazanog interesa firma organizator prezentacije Army Shop će organizovati pokaznu vježbu za upotrebu ovakvog oružja u konkretnim vojno-policijskim uvjetima djelovanja.

Izložbu su posjetili generali Safet Pađić, Rizo Pleh i Slavko Puljić te načelnici službi koji se bave opremanjem vojske, kao i mnogi domaći i strani gosti koji su prisustvovali seminaru u Domu armije. Iskazano je mišljenje da će se poslije ove izložbe morati promijeniti i poboljšati standardi opremanja naših vojnika i policajaca kako bi oni mogli lakše i efikasnije vršiti svoju dužnost i misiju u zemlji i inostranstvu.