BiH
1

U Doboju uništeno gotovo 60 posto bibliotečkog fundusa

FENA
Doboj (Foto: Klix.ba)
Doboj (Foto: Klix.ba)
Usljed poplava u Doboju je ugrožen Jevrejski dom, a oštećeni Sokolski dom i Matična biblioteka u Doboju.

Voda je prodrla u podrum i prizemlje Biblioteke i uništila gotovo 60 posto bibliotečkog fundusa.

Ipak, stručni tim Sekretarijata za vjere i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske ističe da najveći broj vjerskih i objekata evidentiranih kao kulturno-istorijsko naslijeđe i pod zaštitom države na području dobojske i bijeljinske regije nisu poplavljeni niti oštećeni, dok su vjerski objekti novijeg datuma oštećeni u poplavama.

Boraveći na području Doboja, stručni tim je utvrdio da Srpska pravoslavna crkva „Svetog Petra i Pavla“, koja je pod zaštitom države i Rimokatolička crkva „Presvetog srca Isusovog“ nisu bile ugrožene poplavom, kao ni spomenik posvećen zatočenim Srbima u logoru Doboj 1914. -1918.

Utvrđeno je također da je voda poplavila prizemlje Muzeja, ali eksponati nisu stradali, jer su izmješteni.

Arhiv Republike Srpske, Odjeljenje u Doboju nije bio direktno ugrožen poplavom, ali je jedan dio zgrade i poslovni prostori koji se nalaze u njoj, bio pod vodom. Postoji opasnost da se vlaga iz tih poslovnih prostora proširi na spratove s arhivskom građom.

Objekti Islamske zajednice nisu bili ugroženi od poplava. Stručni tim nije mogao doći do nove pravoslavne crkve u Doboju, koja je poplavljena.

Kad je riječ o kulturnim objektima u Šekovićima, utvrđeno je da manastir Papraća nije bio ugrožen od poplava a nije direktno stradao ni pravoslavni manastir Lovnica, posvećen Svetom Georgiju, koji je pod zaštitom države iako je bujica ušla u portu ovog manstira.

Zbog klizišta na lijevoj obali rječice koja teče ispod manastira, nije u funkciji put od Šekovića do manastira a postoji realna opasnost da klizište spusti veliku količinu zemlje u korito potoka, čime bi se napravila akumulacija koja bi neposredno ugrozila konake i crkvu.

Boraveći na području Bijeljine, stručni tim je konstatovao da Pravoslavna crkva „Svetog Đorđa“, koja je pod zaštitom, nije oštećena popavlom, iako je voda ušla u portu crkve.

Atik džamija, Sultan Sulejmana, koja je također pod zaštitom države, nije oštećena od poplave, voda je ušla u dvorište džamije.

U zgradi gradske uprave, koja je pod zaštitom države, voda je ušla u podrumski dio, oko 20 centimetara, ali nije došlo do većih oštećenja. Rimokatolička crkva u Bijeljini nije oštećena u poplavama. Vanakov mlin je oštećen u ranijim periodima a sada je voda u podrumu.

Rimokatoličko groblje i Vanakova kapela nisu oštećeni u poplavama.

Utvrđeno je da je Evangelistička crkva u Novom Selu kod Bijeljine oštećena u ranijem periodu, ali ne u posljednjim poplavama.

Pravoslavana crkva „Svetog Arhanglea Mihaila“ u selu Brodac, koja je pod zaštitom države, nije direktno oštećena u poplavama. Voda je poplavila portu.

U samoj crkvi vidljivi su tragovi vlage na zidovima do 1,8 metara i postoji opravdana sumnja da je uzrok pojave ove vlage ogromna količina podzemnih voda.

Zgrada Muzeja Semberije i eksponati nisu oštećeni u poplavama.

Jevrejsko groblje nije poplavljeno. Slovačka evangelistička crkva nije poplavljena, voda je došla do porte ove crkve. Zgrada Sokolskog doma, koja je pod zaštitom države, nije oštećena u poplavi.

Stručni tim je utvrdio da na području Obudovca Pravoslavna crkva „Rođenje presvete Bogorodice“, koja je pod zaštitom države, nije poplavljena.

Na području Modriče, Pravoslavna crkva „Svetog Nikole“ u Miloševcu, osvještana 1906. godine, nije oštećena u poplavama.

Direktori Sekretarijata za vjere Dragan Davidović i Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić te rukovoditeljica Odsjeka za konzervatorsko-restauratorske poslove Milica Kotur razgovarali su s nadležnim sveštenicima, informirali se o stanju objekata, njihovom radu u vanrednim okolnostima i potrebama za normalizacijom vjerskog života.

Date su stručne i opće preporuke za čuvanje kulturno-istorijskih dobara. Konstatovano je da istorijska građa, knjige rođenih, umrlih, knjige vjenčanih i druge nisu stradale, objavljeno je na internet stranici Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.