Ne mogu se registrovati u BiH
4

U Doboju oduzeto 10 automobila uvezenih bez carine

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U akciji policije u Doboju i Uprave za indirektno oprezivanje BiH danas je oduzeto 10 putničkih vozila koja nisu prošla carinske procedure pri ulasku u BiH.

Na osnovu prethodno prikupljenih operativnih saznanja da određene osobe posjeduju putnička vozila koja pri ulasku u BiH nisu podvrgnuta carinskoj proceduri, policija iz Doboja i ovlašteni službenici UIO Regionalni centar Tuzla izvršili su pretres na više lokacija, u dobojskim mjestima Osječani, Paklenica, Boljanić, Tekućica i Kožuhe.

Oduzeto je deset putničkih automobila, zajedno sa pripadajućom dokumentacijom (Renault Clio, Seat Cordoba, Ford Mondeo, Fiat Punto, Golf 2, BMW).

Radi se o automobilima koja su dovezena iz zemalja EU (Austrija, Slovenija i Njemačka) i koja zbog starosne dobi nije moguće registrovati u BiH.

Šest oduzetih vozila predato je u nadležnost UIO Regionalni centar Tuzla, jedno vozilo se nalazi u objektima Policijske stanice Doboj radi provođenja daljih istražnih radnji, dok su ostala vozila, koja nisu u voznom stanju, pohranjena na čuvanje kod vlasnika.

Od jedne osobe je izuzeta dokumentacija o vozilu, za koje postoji osnov sumnje da je rastavljeno u dijelove i prodato na otpadu sekundarnih sirovina.

Pritiv vlasnika će biti podnijet zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Neka od navedenih vozila korištena su u javnom saobraćaju s nepripadajućim registarskim tablicama i nakon dokumentovanja protiv njihovih vlasnika Okružnom tužilaštvu Doboj bit će dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu - posebni slučajevi falsifikovanja isprave.