BiH
2

U četvrtak završne aktivnosti kampanje "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja"

Klix.ba
Promocija drugog izdanja stripa “Nira“ kao i promocija zbirke pripovijetki “Nirini izazovi“, održat će se u četvrtak 10. decembra u organizaciji TPO Fondacije u Jevrejskoj opštini Sarajevo sa početkom u 14 sati.

Ovom prilikom, Fondacija će također svečano dodijeliti nagrade za najbolja ostvarenja konkursa za mlade “Nastripaj nasilje“, te će izložiti sve autorske strip radove koji su ušli u uži izbor. Ovim aktivnostima na Međunarodni dan ljudskih prava zvanično će se završiti kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Također, ovim povodom će biti izloženi svi pristigli radovi pomenutog konkursa. Sve spomenute aktivnosti, plod su projekta “Inicijativa za kreativni dijalog i edukaciju“ kojeg implementira TPO Fondacija Sarajevo.

Projekt menadžerica TPO Fondacije, Monja Šuta-Hibert, naglasila je da strip NIRA govori o istoimenoj junakinji koja svojim vlastitim primjerima svakodnevno pokazuje hrabrost i inicijativu za promjene u društvu. “Ovim stripom želimo potaknuti građane i građanke, posebno mlade, da propituju predrasude o rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu. Nadamo se da će ovaj strip kao i sve ostale aktivnosti koje smo realizirali u okviru ove kampanje, makar malo utjecati na svijest javnosti o bitnosti borbe za ljudska prava“, navela je Šuta-Hibert.

Posebno zadovoljstvo, Monja Šuta-Hibert je istakla interesovanjem mladih za konkurs “Nastipaj nasilje“. “Jako nam je drago što su prijave za konkurs “Nastripaj nasilje“ stigle iz cijele Bosne i Hercegovine i u tako velikom broju. Strip je forma koja mladima omogućava da u potpunosti iskažu svoju kreativnost ali i motivirajući medij za učenje o različitim temama koje se tiču aktivizma općenito.“, dodala je Šuta Hibert.

Kampanja “16 dana aktivizma“ održava se svake godine od 25. novembra do 10. decembra kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava. TPO Fondacije iz Sarajeva i ove godine je dio ove kampanje, a u okviru svojih “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“ u saradnji sa osnovnim i srednjim školama u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Živinicama, Srebreniku, Novom Šeheru i Podlugovima održano je nekoliko izložbi, promocija i radionica za mlade.

TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacija u Bosni i Hercegovini postoji od 2004. godine, s ciljem da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti, doprinese izgradnji građanskog i demokratskog društva, osnaživanju svijesti o

ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu BiH. Više o TPO Fondaciji i programskim aktivnostima kampanje 16 dana aktivizma možete pronaći na www.tpo.ba.