BiH
0

U četvrtak presuda Radisavu Ljubincu

BIRN/Sarajevo-x.com
Pred Sudom Bosne i Hercegovine u četvrtak, 8. marta, bit će izrečena presuda optuženom za zločin protiv čovječnosti počinjen u Rogatici, a počet će i obnovljeni postupak protiv Bobana Šimšića.

Pred Odjelom za ratne zločine ove sedmice odvijat će se 11 suđenja.

U četvrtak, 8. marta, Sud BiH će izreći presudu Radisavu Ljubincu, zvanom Pjano, optuženom za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine nad civilima sa područja općine Rogatica.

Dva dana prije presude, 6. marta, Odbrana će okončati izvođenje završnih riječi.

U toku dokaznog postupka saslušano je oko 40 svjedoka, uključujući i optuženog Ljubinca, koji je negirao sve navode optužnice.

Tužilaštvo je tražilo dugotrajnu kaznu zatvora zbog “okrutnosti počinjenih djela”, a Odbrana oslobađanje.

Prema navodima optužnice, u maju 1992. godine optuženi je učestvovao u odvođenju više stanovnika sela Seljani, od kada se nekima gubi svaki trag. Ljubinac se također tereti za odvođenje civila u logor u Srednjoškolskom centru “Veljko Vlahović” u Rogatici, te za zlostavljanje u logoru Rasadnik.

Sljedeće sedmice, u petak, 9. marta, trebao bi početi obnovljeni postupak protiv Bobana Šimšića, optuženog za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Višegrada.

Apelaciono vijeće je 5. januara ove godine donijelo rješenje o ukidanju prvostepene presude kojom je Boban Šimšić osuđen na pet godina zatvora, te naredilo obnavljanje procesa.

U ponedjeljak, 5. marta, saslušanjem dvaju svjedoka počinje dokazni postupak Tužilaštva u procesu protiv Željka Leleka, policajca iz Višegrada optuženog za zločine protiv čovječnosti.

Lelek je optužen za ubistva, protuzakonito zatvaranje, mučenje, premlaćivanje, prisilno preseljavanje stanovništva, te silovanje i seksualno zlostavljanje.

U dva dana naredne sedmice, 5. i 7. marta, slijedi nastavak suđenja Kreši Lučiću, bivšem komandiru Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optuženom za zločine protiv civila u Srednjoj Bosni.

U utorak, 6. marta, Sudsko vijeće će ispitati Momčila Mandića, bivšeg ministra pravde u Vladi Srpske Republike BiH, koji je prvi svjedok u dokaznom postupku Odbrane.

Tužilaštvo BiH Mandića smatra odgovornim za formiranje i rukovođenje logorima u dijelovima Sarajeva i Foče koji su 1992. godine bili pod kontrolom vlasti tadašnje Srpske Republike BiH.

Nakon što je Tužilaštvo četiri sata ispitivalo svog prvog svjedoka protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, za 7. mart je najavljeno unakrsno ispitivanje. Izvođenje dokaza Tužilaštva protiv ove četvorice, optuženih za zlostavljanje civila zatočenih u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, nastavit će se 8. i 9. marta.

U srijedu, četvrtak i petak naredne sedmice nastavlja se i suđenje jedanaestorici bivših pripadnika Vojne policije i Vojske Republike Srpske (VRS) optuženih za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka u selu Kravica, nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Izvođenje dokaza Tužilaštva protiv Nenada Tanaskovića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava policije u Višegradu, također se nastavlja 6. marta.

U sedam tačaka optužnice Tanasković se tereti za učestvovanje u napadima na civilno stanovništvo u gradu na Drini.

U petak, 9. marta, nastavit će se i dokazni postupak Tužilaštva protiv Niseta Ramića, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane BiH, optuženog za ubistvo četiri srpska civila u Visokom 1992. godine.

Državno tužilaštvo je odgodilo iznošenje materijalnih dokaza jer je optuženi tražio izuzeće branioca, tužitelja i predsjednika Sudskog vijeća.

Ramić tvrdi da se protiv njega vodi “montirani proces” te da su mu ugrožena ljudska prava.

Istog dana, 9. marta, predviđen je početak iznošenja dokaza Odbrane Radmila Vukovića, bivšeg pripadnika VRS-a, optuženog za silovanje jedne Bošnjakinje u ljeto 1992. godine u Foči.