BiH
0

U četvrtak dodjela nagrada "Poslodavac godine" za osobe s invaliditetom u BiH

FENA
Foto: biscani.net
Foto: biscani.net
U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u četvrtak će u Sarajevu biti upriličena svečana dodjela nagrada za poslodavce godine za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Tokom ceremonije poduzećima, pobjednicima u sve četiri kategorije (mala, srednja, velika i javna poduzeća) bit će dodijeljene nagrade, slike umjetnika s invaliditetom, nastale u okviru Regionalne likovne kolonije Balkana 2010., a ostalim učesnicima konkursa zahvalnice.

Nagrade će poslodavcima uručiti visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i operativni menadžer u Svjetskoj banci Goran Tinjić.

Svečanost će upotpuniti izložba umjetničkih slika sa spomenute kolonije te nastup hora i orkestra Centra za slijepu i slabovidnu djecu iz Nedžarića.

Da podsjetimo, na inicijativu organizacija Inicijative preživjelih od mina (IPM), Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla i internet portala Posao.ba, drugu godinu zaredom u Bosni i Hercegovini provodi se kampanja za izbor poslodavaca godine za osobe s invaliditetom.

Promocijom poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom želi se pokazati dobra praksa poslovanja koja omogućava jednak pristup pri zapošljavanju i na radnom mjestu, te podići svijest ostalih poslodavaca o sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom da ravnopravno učestvuju na otvorenom tržištu rada i potaknuti ih na zapošljavanje ove populacije.

Istovremeno, želi se skrenuti pažnju šire javnosti na postojanje diskriminacije pri zapošljavanju osoba s invaliditetom.