BiH
3

U Centru za djecu sa smetnjama u razvoju postavljeni solarni kolektori

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Postavljanjem 15 solarnih kolektora u Centru Koraci nade u Tuzli, u kojem borave djeca s višestrukim smetnjama u razvoju, riješeno je pitanje zagrijavanje vode u bazenu koji se koristi za rehabilitaciju.

Centar je do sada, kako je istakao Mirza Jašarević iz Centra za razvoj i podršku, izdvajao ogromne svote novca za potrošenu električnu energiju.

“Od danas će računi biti prošlost, a voda će se uz pomoć solarnih kolektora zagrijavati u kompletnom Centru Koraci nade, naglasio je Jašarević.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izjavio je kako su svi oni koji su učestvovali u realizaciji projekta zaradili jedan veliki sevap, jer su pomogli osobama kojima je pomoć najpotrebnija.

Solarni sistem će zagrijavati vodu u bazenu koji je namjenjen za rehabilitaciju djece sa višestrukim smetnjama, a rezultat je edukacije i obuke o izradi i instaliranju solarnih sistema koju je CRP realizovao sa 17 nezaposlenih osoba sa invaliditetom u okviru projekta "Osobe sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada – zapošljavanjem do pune integracije“.

U znak zahvalnosti štićenici centra su upriličili malu priredbu, a nakon toga su sunčevi kolektori pušteni u rad.

Postavljanje solarnog sistema na Centar za djecu sa višestrukim smetnjama je realizovano zahvaljujući sufinansiranju Općine Tuzla, Zavoda za zapošljavanje FBiH, Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBiH, te JP Centralno grijanje Tuzla. Cijeli projekat je finansiran iz programa Centara civilnih inicijativa.