BiH
79

U centru Tuzle počela izgradnja pješačkog mosta, investicija od 278.000 KM

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
U Tuzli su počeli radovi na izgradnji pješačkog mosta koji će preko sjeverne gradske saobraćajnice spajati Centralni gradski park i Kompleks panonskih jezera.

Kako su istakli iz Gradske uprave Tuzla, uređenjem lokacija u užem gradskom jezgru došlo je do povećanja saobraćaja i kretanja pješaka, usljed čega se ukazala potreba za jednom ovakvom investicijom.

Završetak radova se očekuje u naredna dva mjeseca, a za ovu namjenu izdvojena su novčana sredstva u iznosu od 278.000 KM.

Kako je navedeno u obrazloženju projekta, izgradnjom pomenutog mosta doći će i do vezivanja rekreativnog i kulturno-historijskog prostora kompleksa Slana Banja sa pješačkom zonom historijske jezgre Tuzle.

Iz Centralnog gradskog parka na most vode dva kraka, jedan je stepenišni na koji se dolazi iz pravca parkinga u neposrednoj blizini Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a drugi u vidu rampe kojem se pristupa sa staze pomenutog parka.

Most je uglavnom ravan sa nagibom na glavnom dijelu iznad sjeverne gradske saobraćajnice.

Iz Gradske uprave Tuzla očekuju da će realizacija ovog projekta u konačnici dovesti i do veće posjećenosti turista ugostiteljsko-trgovinskim objektima u pješačkoj zoni centru grada.

Kao izvođač radova potpisuje se građevinska kompanija Tom-Cat iz Tuzle.