BiH
19

U centru Sarajeva se uklanjaju ledenice sa krovova zgrada

Piše: E. S. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Sarajevu se jutros u centru grada skidaju ledenice sa krovova i terasa stambenih i drugih objekata ispod kojih su trotoari.

Već smo pisali i upozoravali na opasnost od ledenica po život građana, a upozorenja su stigla i iz Uprave Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Jutros je u centru grada, u nekoliko ulica bilo parkirano vozilo firmi koje su angažovane na uklanjanju ledenica, a uposlenici su lopatama i drugim priborom skidali ledenice i snijeg.

Snijeg ili led sa krova stambene zgrade moraju se ukloniti kada predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade. Uklanjanje snijega i ledenica sa krovova vrše pravna lica, kojima je stambena zgrada povjerena na održavanje, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici.

Uklanjanje snijega mora se vršiti uz prethodno upozorenje prolaznicima na opasnost, s tim da se pri radovima ne smije oštećivati zračna mreža, a istovremeno se mora izvršiti i uklanjanje skinutog snijega, kako ne bi ometao saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama.

Zakonom o komunalnoj čistoći KS određeno je da neposrednu zaštitu komunalne čistoćena na terenu vrše komunalni redari KJKP "Rad". Kontrole se vrše svakodnevno, a sva kršenja citiranog zakona se evidentiraju na način da redari sačine zapisnike, odnosno službene zabilješke, koje dostavljaju komunalnoj inspekciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove na nadležni postupak.

U slučaju utvrđenih prekršaja, kantonalni komunalni inspektori protiv prekršioca podnose prekršajne prijave ili izdaju prekršajne naloge. Za ovu vrstu prekršaja određene su novčane kazne za pravna i fizička lica u iznosu od 500,00 – 3000,00 KM, a za odgovorna lica u pravnom licu u iznosu od 200,00 – 700,00 KM.

Još jednom podsjećamo da su građani i korisnici poslovnih zgrada obavezni čistiti krovove i nadstrešnice objekata u kojima stanuju ili borave.