BiH
106

U centru krivičnih afera: Tužilaštvo sedam godina istražuje kupovinu Špirićevog službenog automobila

Piše: E. Mušinović
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić posljednjih godina nalazi se u centru krivičnih afera. Zastupnik SNSD-a je 2009. godine umiješan u aferu "Audi" kojom je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM. Kemal Čaušević je 2014. godine tvrdio da je Špirić umiješan u afere koje su oštetile budžet BiH za više miliona KM, dok su u 2015. godini zastupnici SDS-a optužili Špirića za nepotizam.

Još od kraja 2008. godine datira afera u vezi sa sumnjivom kupovinom luksuznog automobila Audi Q7 za potrebe tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića, odnosno aktuelnog zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Mediji su već 2008. godine izvijestili da je firma Transjug iz Donjeg Žabara kupila sporni automobil marke Audi od firme Brčko Gas za 133.233 KM, da bi ga samo dan poslije prodala Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH za nevjerovatnih 219.900 KM. Tadašnji zamjenik Nikole Špirića Fuad Kasumović tvrdio je da iz originalnih računa proizilaze osnove sumnje da je budžet državnih institucija ovom kupovinom oštećen za 86.667 KM.

Također, tih dana se nagađalo i da je Nikola Špirić, nakon što mu je navodno dojavljeno da će se voditi istraga o ovom slučaju, naredio prepravljanje automobila kako bi se stvorio dojam da je Vijeće ministara BiH stvarno platilo sve što je prikazano u fakturi.

Kako nam je saopćeno iz Državne agencije za istrage i zaštitu, SIPA je 2009. godine dostavila Tužilaštvu BiH u nadležnost i dalje postupanje Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv devet fizičkih i dvije pravne osobe zbog postojanja osnova sumnje za počinjenje krivičnih djela nesavjesnog rada u službi, prevare i falsifikovanja ili uništavanja službene isprave.

Policijski službenici SIPA-e su 2009. godine postupali po zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Ipak, 11. oktobra 2013. godine Tužilaštvo BiH obavijestilo je SIPA-u o obustavi istrage u ovom predmetu protiv određenog broja fizičkih osoba, dok se u pogledu određenog broja pravnih i fizičkih osoba oglasilo nenadležnim za postupanje, odlučujući da predmete koji se odnose na navedene pravne i fizičke osobe dostavi nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva BiH tada su kazali da Špirić nikada nije bio predmet istrage u tom predmetu i da je ispitan samo u svojstvu svjedoka. Također, kako nam je potvrđeno, državno Tužilaštvo trenutno ne vodi nikakvu istragu protiv Nikole Špirića.

Sporni predmet u vezi sa kupovinom automobila proslijeđen je sredinom 2014. godine na postupanje Tužilaštvu Brčko Distrikta BiH radi procesuiranja pravnih i fizičkih osoba uključenih u proces nabavke i prepravljanja vozila, zbog sumnje u počinjeno krivično djelo prevare. Iz Tužilaštva Distrikta Brčko kazali su nam da se ovaj predmet još uvijek nalazi u fazi istrage, zbog čega u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

Prošlo je skoro sedam godina otkako je Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila Tužilaštvu BiH Izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv devet fizičkih i dvije pravne osobe. Organi sudske vlasti čak ni nakon sedam godina nisu uspjeli riješiti aferu u vezi sa sumnjivom kupovinom automobila za potrebe Nikole Špirića, što izaziva sumnju u pritiske na nadležna tužilaštva.

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević kazala je tokom desete sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da je predmet "Audi" najočitiji dokaz pritiska na Tužilaštvo BiH.

Nikola Šprić je posljednjih godina povezivan i sa krupnim aferama na osnovu iskaza Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji za Šprića tvrdi da je upleten u nekoliko krupnih afera kojim je budžet BiH oštećen za više miliona KM.

Pored toga, zastupnici SDS-a nedavno su prozvali Nikolu Špirića zbog nepotizma. Kako su naveli, njegov sin je zaposlen u OSA-i nakon što je Špirić obavljao funkciju predsjedavajućeg Komisije za nadzor rada OSA-e.