BiH
19

U centru Beča se obilježava "Dan bijelih traka"

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje "Srebrenica-Beč-Platforma Bosna Austrija", sutra će u centru Beča obilježiti "Dan bijelih traka".

Planirano je da u jutarnjim satima žene porijeklom iz BiH bace bijele ruže u Dunav u spomen svim nedužnim žrtvama Mauthausena, Jasenovca, Srebrenice, Prijedora, Višegrada i svih drugih nevino ubijenih u ratovima i sukobima širom svijeta.

"Nakon toga će članovi udruženja podijeliti letke i bijele trake građanima Beča u želji da shvate smisao akcije, i u znak solidarnosti sa žrtvama fašističkog terora 1992. godine, stave "bijelu traku" na ruku, kao podsjećanje na više od ubijenih 3.000 civila", saopćeno je iz Udruženja.

Organizatori podsjećaju da je građanima Prijedora u ratu, 1992. godine, naređeno da na ruke stave "bijele trake" a prozore prekriju bijelim čaršafima kako bi snage Republike Srpske znale ko nije Srbin, ko je za logor, likvidaciju, silovanje a ko za Tomašicu, najveću masovnu grobnicu u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

"Želja nam je da građani Austrije postanu svjesni u kojim razmjerama se dogodio zločin na cijeloj teritoriji BiH. Moje upozorenje i poruka budućim generacijama je da nikad ne zaborave da smo prije Prvog i Drugog svjetskog rata imali bezbroj manjih sukoba i ratova pa genocid nad Jevrejima, pa Jasenovac, pa Srebrenicu i Prijedor i Višegrad. Nemojte provesti život u strahu da će se dogoditi neki Treći svjetski rat, nemojte sjediti skrštenih ruku. Uradite nešto!", poruka je predsjednice Udruženja "Srebrenica-Beč-Platforma Bosna Austrija" Fahre Salihović-Hajdarević.