BiH
106

U Centar za slijepe dođu kao djeca, a izađu kao samostalne osobe sposobne za rad

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sedmero učenika Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu iz Sarajeva i ove godine obavljaju pripravnički rad u jednoj od najtraženijih bh. kompanija BH Telecom. Svake godine učenici ove obrazovne ustanove izađu kao samostalne osobe spremne da rade posao za koji su se obrazovale.

Iako nosi naziv Centar, ova ustanova je sve osim stigamtizirajuće i ograničavajuće okoline. Slijepa i slabovidna djeca ovdje dobijaju priliku da se obrazuju poput svih ostalih učenika u BiH, a zahvaljujući pomagalima i stručnom osoblju, razvijaju i usavršavaju vještine koje će im u budućem životu omogućiti normalan život. U ovoj godini osnovnu i srednju školu ovog centra pohađa oko 70 učenika.

"Broj varira. Znalo je biti i 100 učenika, ali broj varira iz godine u godinu. Imamo smjerove za fizioterapeute, poslovne tajnike, telefonske operatere, telefoniste (trogodišnji) i za pakere proizvoda (dva stepena). Trudimo se da svako dijete osposobimo. Blizu 50 posto onih koji završe četvrti stepen upišu fakultete i budu uspješni. Imamo studente engleskog, informatike, prava, zdravstvenih studija i sl. To pokazuje da učenje u ovoj školi ima smisla i da njihova djeca nakon školovanja neće sjediti kući", rekao je u razgovoru za Klix.ba Damir Ovčina, direktor Centra za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu.

Škola čini sve od sebe da im da podršku, potrebna tehnološka sredstva i ostalo, ali je na samim učenicima koliko imaju volju i želju da uspiju u tome i usvoje sve potrebne vještine.

"Niko do sada nije odustao. Zaposlilo se nekoliko fizioterapeuta, znaju i sami da rade, pokreću mali biznis, a oni koji završe fakultet imaju bolje šanse da se zaposle. Kod nas u školi radi dosta slijepih ljudi. Pokušavamo obrazovati djecu da budu poduzetna i da budu poduzetnici, freelanceri, da ne zavise od nekoga već da se sami snalaze u životu. Sve ovisi koliko ih i roditelji ohrabruju", rekao je Ovčina.

Kada obiđete prostorije osnovne i srednje škole, shvatite da se ova ustanova uopće ne razlikuje od ostalih. Umjetnički radovi ponosno su okačeni na zidove škole, a uz njih se nalaze i oni koji su na Brajevom pismu. Postoje učionice koje su specijalno opremljene, a posebna pažnja posvećuje se svjetlu.

Kada roditelju dovedu svoje dijete u centar, a treba naglasiti da ono uopće ne mora biti učenik ovog centra već bilo koje škole, vrši se procjena funkcionalnog vida gdje profesorica Enisa Omerović, tiflopedadog, specijaliziranim testovima utvrdi na koji način dijete vidi i kako poboljšati taj vid u svrhu obrazovanja.

"U tu svrhu imamo razna pomagala, od lupa do projektora i sprava za oštrinu. Riječ je o skupoj opremi koja košta između 5.000 i 6.000 KM. Ovaj kabinet je pun pogodak u posljednjih pet godina kako smo ga napravili jer veliki broj roditelja dovodi svoju djecu. Obratiti nam se mogu svi koji imaju slabovidnu djecu da izvršimo funkcionalnu procjenu. Sarađujemo sa drugim školama u KS, ali i kome god je potrebna pomoć u BiH trudimo se da pomognemo", rekla nam je Omerović.

Između objekata napravljen je i poseban park u kojem su zasađene određene biljke kako bi ih slijepe i slabovidne osobe naučile razlikovati, a tu su i puteljci sa senzorima. Učenici se upravo zbog mirisne orijentacije i senzora sami kreću ovim parkom. To jača njihovo samopouzdanje i omogućava slobodno kretanje.

S obzirom da tehnologija napreduje iz dana u dan, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu trudi se da i u korak s vremenom. Osim što učenici imaju besplatan bežični internet u školi, dobijaju laptope, računare, tablete i telefone kako bi ih naučili koristiti u svrhu lakšeg obavljanja životnih obaveza.

"Bitno je stvoriti uvjete da djeca rade i napreduju. Kada dođu većinom ne znaju koristiti specijalne programe na računarima, ali zato kada nauče nastave raditi sami i često nas nadmaše u znanju, što nam je i cilj. Oni na ovim časovima nauče ne samo raditi zadatke, već i korištenje društvenih mreža, online kupnju, kretanje pomoću aplikacija itd. ", rekao je profesor informatike Sadet Kovačević.

U osnovnoj školi postoji i posebna prostorija koja sitmulira čula muzikom, mirisom, svjetlima i vibracijama. Namijenjena je za rad s učenicima koji imaju neke poteškoće osim slabovidnosti, kako bi se aktivirali i razvila njihova čula. Ono što također pomaže, jeste muzičko obrazovanje u okviru kojeg djeca prvo uče skalu na Brajevom, a potom i sviraju. Učenici imaju i posebnu biblioteku bogatog sadržaja u kojem na Brajevom pismu imaju udžbenike za sve predmete, ali i neka svjetska djela poput "Rat i mir".

Azerbejdžanska Fondacija "Heydar Aliyev" pomogla je u renoviranju dijelova Centra, pa se učenici centra mogu pohvaliti i modernim bazenom, salom za sport i internatom za svu djecu koja dolaze van KS.

Zavod za slijepu djecu u Sarajevu je osnovan 1947. godine. Osim redovne nastave učenici imaju cjelodnevnu podršku u učenju i svim drugim potrebnim vještinama, od mobiliteta, brige o sebi, vježbi vida za slobovidne, korištenja pomagala, igara, izlazaka u grad i posjeta kulturnim, sportskim i drugim manifestacijama do rada na posebnim softverima.