BiH
217

U Cazinu počela izgradnja Urgentnog i hemodijaliznog centra vrijednog 3 miliona KM

Piše: M. Ć.
U Cazinu je svečano obilježen početak radova na izgradnji Urgentnog i hemodijaliznog centra vrijednog tri miliona KM, čijom će se izgradnjom stvoriti pretpostavke za pružanje novih vrsta zdravstvenih usluga, kako za građane općine Cazin, tako i za one iz drugih općina sa prostora Unsko-sanskog kantona.

Sa svojih skoro 70.000 stanovnika općina Cazin već dugi niz godina ima potrebu za proširenjem zdravstvenih usluga građanima. U skladu s tim, prije tri godine pokrenut je projekat izgradnje Urgentnog i hemodijaliznog centra, a danas je svečano obilježen početak radova na projektu vrijednom tri miliona maraka.

Kako je istaknuto, radi se o kapitalnom projektu koji je namijenjen ne samo građanima Općine Cazin, već i građanima Bužima, Velike Kladuše i Bosanske Krupe.

"Izgradnjom hemodijaliznog centra steći ćemo preduslove da našim pacijentima možemo ponudimo širu lepezu zdravstvenih usluga, prije svega iz domena hemodijalize. Urgentni centar će, pak, djelovati na način kako je to organizirano u velikim evropskim gradovima, gdje će ekipe timova medicinske pomoći moći izlaziti na teren i pružati hitnu pomoć na licu mjesta po pozivu građana", pojašnjava Muris Halkić Halkić, direktor Doma zdravlja Cazin.

Mirhad Prošić, koji na hemodijalizu putuje već 10 godina, ističe da je od velikog značaja izgradnja ovog centra.

"Novi hemodijalizni centar poboljšat će uslove za hemodijalizu, prije svega jer će se skratiti put pacijentima, jer smo do sada uvijek morali putovati za Bihać", kaže Prošić.

Površina centra je oko 1.500 metara kvadratnih, a u prizemlju objekta nalazit će se Centar za urgentnu medicinu, dok će na spratu biti Centar za hemodijalizu. Najveći dio sredstava za izgradnju centra obezbijedio je Dom zdravlja Cazin, dok je Vlada USK učestvovala sa pola miliona KM.

Završetak radova na izgradnji centra predviđen je za 4 do 6 mjeseci.