Unsko-sanski kanton
1

U Cazinu obilježena 20. godišnjica Zrakoplovne grupe Bihać

FENA
Na spomen-obilježju u Ćoralićima kod Cazina, u neposrednoj blizini ratnog aerodroma Ćoralići, danas je svečano obilježena 20. godišnjica formiranja Zrakoplovne grupe Bihać.

Bila je ovo prilika za podsjećanje na prvi let bosanskohercegovačkih pilota Samira Beganovića i Edvina Iftića koji su udarili temelje stvaranju Ratnog zrakoplovstva Armije RBiH, javio je RTV Cazin.

O doprinosu ove jedinice i hrabrosti njenih pripadnika govorio je ratni načelnik Štaba Zrakoplovne grupe Bihać Mirsad Fazlić. Naglasio je da su zadaci Zrakoplovne grupe bili višestruki, a doprinos u odbrani zemlje ogroman, kako u oslobodilačkim djejstvima i pomoći našim jedinicama na zemlji, tako i u humanitarnom pogledu.

Na značaj obilježavanja ovakvih datuma u svojim su obraćanjima ukazali načelnik Općine Cazin Nermin Ogrešević i predsjedavajući Skupštine USK-a Husein Rošić.

Čestitke bivšim i sadašnjim pripadnicima Zrakoplovne grupe na svečanosti su uputili kantonalni ministar za pitanja boraca Ahmet Egrlić i predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Ćoralići Samir Hušić.

U znak sjećanja na poginule pripadnike ove grupe danas je na spomen-obilježju u Ćoralićima položeno cvijeće i proučena Fatiha.

Manifestacija je uveličana i atraktivnim sadržajima - letovima lakih aviona, jedrilica i paraglajdera, u čemu se učestvovali veterani Zrakoplovne grupe , te članovi Aeroklubova "Kumulus" i Bihać.