BiH
0

U Cazinu obilježena 20. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga

FENA
Cazin
Cazin
U Tržačkim Raštelima sinoć je održana tradicionalna manifestacija "Pečat slobodi“ kojom je i ove godine, uz Dan općine, obilježena i 20. godišnjica deblokade Bihaćkog okruga.

Spajanje jedinica Armije Republike Bosne i Hercegovine i hrvatske vojske 6. augusta 1995. godine označilo je i deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga nakon 1201 dana potpune izolacije ovog kraja.

"Ovo je datum značajan ne samo za Cazin već i za cijeli Unsko-sanski kanton odnosno državu BiH", istakao je otvarajući manifestaciju "Pečat slobodi“ načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević.

O značaju 6. augusta, ne samo za Cazin već i za kanton i državu i potrebi dostojnog obilježavanja ovog datuma, uz naglašavanje herojstava boraca 5. korpusa Armije RBiH, govorio je premijer Unsko-sanskog kantona Izudin Saračević.

Izražavajući zadovoljstvo prisustvom na ovom povijesnom mjestu, ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan del Vechio naglasio je da je okosnica politike njegove zemlje prema BiH stabilna, cjelovita i evropska BiH.

"Ovo je mjesto od velikog značaja i simbolično i povijesno. Stisak ruku dva generala, generala Marekovića i generala Dudakovića, nije bio slučajan i on je bio rezultat ranije potpisanih deklaracija, osobito splitske, potpisanih od naših predsjednika Tuđmana i Izetbegovića, da se zajedničkim snagama nastupa protiv zajedničkog agresora. Tim sporazumom je omogućeno da se prvo oslobodi Knin, jedna trećina hrvatskog teritorija, a potom i Bihaćka, odnosno Cazinska Krajina", istakao je Ivan del Vechio.

General Atif Dudaković, ratni komandant 5. kropusa ARBiH, poručio je ovom prilikom da je "narod ovdje branio svoj identitet, svoj kućni prag".

Naglasio je također da je 5. korpus vodio velike bitke ali je to bio odbrambeni rat za opstanak države.

Predstavnici organa vlasti, boračkih organizacija i ratni komandanti položili su cvijeće na šehidsko obilježje u Tržačkim Raštelima, a manifestacija "Pečat slobodi“ upotpunjena je prigodnim kulturno-umjetničkim programom.