BiH
1.3k

U Cazinu akcija za primjer: Zasijali krompir i cjelokupan urod donirali Javnoj kuhinji

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
Mještani cazinskog naselja Tržačka Platnica, a posebice njihova omladina, već duže vrijeme žive, rade i djeluju kao jedinstveno i neodvojivo tkivo, pa su njihove društvene aktivnosti već u startu predodređene za uspjeh. Dokaz tome je i zajednički organizovana akcija sijanja i kopanja krompira, čiji je cjelokupni urod namijenjen Javnoj kuhinji Imaret u Bihaću.

Nakon što su u mjesecu aprilu zasijali krompir planiran za donaciju u humanitarne svrhe, tačnije Javnu kuhinju Imaret u Bihaću, mještani Tržačke Platnice danas su ubrali plodove svog plemenitog rada i truda.

Predsjednik Omladinske organizacije Tržačke Platnice Asmir Hatić, koja je inicijator akcije, kaže za Klix.ba da su ideju predložili mještanima, te da su je sa oduševljenjem svi prihvatili.

"Bilo je dosta posla, od sjetve, zagrtanja, prskanja i na kraju kopanja, ali kad vlada sloga i zajedništvo nijedna prepreka nije nepremostiva. Na jednom zasađenom dunumu, imali smo urod od 660 kg, odnosno 22 vreće krompira. Hvala svim našim mještanima na volji i istrajnosti da pokrenemo, a u konačnici i završimo jedan ovakav gest, za koji se nadam da će postati tradicija, kaže Hatić.

On dodaje da je cijela akcija realizovana uz pomoć stanovnika Tržačke Platnice, od onih najstarijih do najmlađih, a neki su donirali novac, drugi sjeme za krompir, dok su pojedinci fizički pomogli da se akcija dovrši.

Inače, stanovnici ovog naselja, iako malobrojni, realizovali su do sada mnoštvo društveno-korisnih akcija, kao što su razni vidovi pomoći socijalno ugroženim porodicama, ramazanskih paketa, krčenja korita, izgradnje autobusnih stajališta, česmi, izletišta, a u vrijeme poplava sakupili su i kamion robe za najugroženije stanovnike.

"Sve što želimo jeste dati svoj skromni doprinos za našu zajednicu i potaknuti još nekog da učini slično ili bolje djelo od nas", kaže za kraj Hatić, dodajući da ako neko želi surađivati sa njihovim udruženjem ili mještanima, vrata su mu širom otvorena.