BiH
26

U Cazinu akcija deminiranja, slijedeće godine teritorij cijele općine bez mina

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na području općine Cazin nastavlja se realizacija Plana protivminskog djelovanja. Nakon što je u mjestu Ostrožac, tačnije u naselju Handanagići uspješno deminirana jedna lokacija, ovih dana deminerski radovi su započeti i na području naselja Skokovi.

Iako je od završetka rata u našoj zemlji prošla 21 godina, mine i druga neeksplodirana ubojita sredstva i danas predstavljaju veliku opasnost za građane. Općina Cazin spada u manje zagađena područja minama, no rizične lokacije i dalje postoje, čak i u naseljenim mjestima.

U naselju Skokovi ovih dana započet je projektni zadatak "Pivka", koji za cilj ima potpuno čišćenje 61.500 metara kvadratnih od minsko-eksplozivnih sredstava, u čijoj se neposrednoj blizini nalaze i naselja. Iz kompanije "Udruženje za eliminaciju mina" (UEM) iz Sarajeva koja vrši proces deminiranja, istakli su da su mine na ovom lokalitetu već pronađene.

"Dana 03. oktobra počeli smo sa našim aktivnostima ovdje. Nakon svega dva dana, naišli smo na protupješadijsku minu, što znači da mine postoje. Upozoravali smo mještane već nekoliko puta da ne ulaze i prolaze ovim putevima koji se nalaze u našem zadatku, međutim ljudi ovdje izgleda nemaju svjesnosti da imaju opasnost", kazali su u ovoj kompaniji.

Projekat koji košta oko 200.000 KM, realizira se sredstvima Ambasade SAD-a, a za njegovo izvršenje bit će potrebno oko 15 dana.

Pored lokacije u Skokovima, prije dva dana u naselju Ostrožac završeni su radovi na deminiranju terena usljed zaostalih komada kasetne municije i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

"Pronađeno je 9 komada kasetne KB-1 municije i jedan NUS, a očišćeno je područje veličine 85.500 metara kvadratnih. Na području općine Cazin imamo urađenih još pet projekata i dvije sumnjive lokalne zajednice, u kojima ćemo u narednim danima početi sa projektom ispitivanja sa novom metodom direktnih ulazaka i otklanjanja sumnje", kaže Senad Ždralić, općinski koordinator za deminiranje.

U narednom periodu proces deminiranja svih navedenih područja trebao biti završen, tako da bi općina Cazin u 2017. godini mogla postati jedina općina na USK čija je cjelokupna teritorija u potpunosti očišćena od mina.