BiH
0

U Čapljini otkrivena spomen-ploča Franji Tuđmanu

FENA
U povodu Dana općine Čapljina, danas je u općinskoj zgradi otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na posjet prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana tom gradu prije 14 godina.

Spomen-ploču otkrio je predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, prisjetivši se Tuđmanova posjeta prije 14 godina dok su, kako je Bebić kazao, Hrvatska i BiH krvarili za slobodu, nezavisnost i opstanak.

"Ovaj je događaj (otkrivanje spomen-ploče Franji Tuđmanu u Čapljini) i politički i kulturni u smislu poštovanja BiH, ali isto tako i želje i obveze hrvatske države da se skrbi o Hrvatima ma gdje živjeli, pa i u BiH, sa željom da se brzo nađemo zajedno u Europskoj uniji i drugim asocijacijama, gdje nam je oduvijek i bilo mjesto", rekao je Bebić.

Predsjednik Hrvatskog sabora je danas u Čapljini i otkrio spomen-skulpturu hrvatskome slikaru Ivi Dulčiću. Na svečanom otkrivanju spomen-skulpture u čapljinskome parku, o tom hrvatskom umjetniku i domoljubu, koji je živio od 1916. do 1975. godine, govorio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić. Nazočna je bila i umjetnikova supruga Mira Dulčić.