Teško stanje širom BiH
0

U Čajniču 38 sela "blokirano", do I. Mostara nema komunikacija

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U općini Čajniče stanje je dosta teško, a oko 1.700 ljudi u 38 sela je još zavijano i do njih još nisu pročišćene putne komunikacije.

Općina ima problem sa nedostatkom goriva i finansijskih sredstava za njegovu nabavku i interventno joj je potrebna finansijska pomoć, kao i općini Novo Goražde koja ne raspolaže vlastitom mehanizacijom za čišćenje puteva.

Na području općine Istočni Mostar u blokadi su svi putni pravci, a u prekidu je snabdijevanje strujom i vodom, kao i PTT saobraćaj.

I općina Nevesinje danas nema struju i vodu, a i PTT saobraćaj je u prekidu, saopćeno je iz Uprave Civilne zaštite RS-a.

Prema informacijama nadležnih službi "Elektroprenosa BiH", danas će biti nastavljeni radovi na popravci dalekovoda Jablanica - Mostar dva, sa kojeg se napajaju općine Nevesinje, Istočni Mostar i Berkovići.

Ekipe su na terenu, ali se ne može dati prognoza kada bi svi kvarovi na ovom dalekovodu mogli biti otklonjeni zbog izuzetno nepristupačnog terena i teških oštećenja ovog elektrovoda na više tačaka.

Iz Uprave Civilne zaštite navode da je u potpunosti neprohodan regionalni put Bileća - Ljubinje. U općini Berkovići nanosi vjetra prave probleme pri čišćenju glavne saobraćajnice Bileća - Berkovići - Stolac.

Na području općine Foča stanje je teško zbog neprohodnosti magistralnih puteva prema Gacku i Sarajevu. Mašine iz pravca Foče krenule su jučer u popodnevnim satima preko prijevoja Čemerno, koje je pročišćen protekle noćas oko dva sata, prema hercegovačkim općinama.

U toku dana očekuje se da se dvije mašine probiju do Gacka i dalje prema Nevesinju, tvrdi se u saopćenju Civilne zaštite RS-a.

Prohodnim se održavaju putni pravci Gacko - Nevesinje i dalje prema Federaciji BiH, Nevesinje - Odžak, Bileća - Berkovići i Nevesinje - Pridvorci - Luke. Selo Velja Gora u općini Trebinje je, zbog prelijevanja vode u Petrovom polju preko lokalnog puta, odsječeno od ostatka općine.

Na zahtjev za pružanjem pomoći koji je uputio načelnik općine Bosansko Grahovo i ministar zdravlja Livanjskog kantona, povratnicima u selima na graničnom području kantona prema Republici Srpskoj upućena je pomoć u hrani, lijekovima i higijenskim potrepštinama.

Iz Civilne zaštite navode i da je na dijelu općine Bijeljina došlo do “iskakanja“ dijela dalekovoda, pa je manji broj mjesnih zajednica ostao bez napajanja električnom energijom.