BiH
0

U Bužimu se održavaju "Slobodarski dani viteškog grada"

Klix.ba
U ponedjeljak je počela manifestacija "Slobodarski dani viteškog grada Bužima 2014", a koja se smatra jednom od najvećih i najboljih manifestacija ovog karaktera u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

Prijemu kod načelnik Agana Bunića prisustvovali su predsjednik Organizacionog odbora Abid Mulalić, predsjednik Medžlisa IZ Bužim, kantonalni zastupnik Kasim Mulalić, posljednji komandant 505.vtmbr Sead Jusić, direktor HEA-a Husein Nanić, glavni imam Mehmed ef. Harčević, muftija bihaćki Hasan ef. Makić, te ostale zvanice i gosti.

Nakon prijema posjetili su Muzej soba 505. Vtmbr, te turbe generala Izeta Nanića gdje je položeno cvijeće, proučena Fatiha i Ja'sin svim šehidima 505. Viteške bužimske motorizovane brigade.

Manifestacija je tradicionalno otvorena sa Večeri Kur'ana, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bužim, a preko hiljadu okupljenih vjernika imalo je priliku uživati u učenju Kur'ana učača iz Bosne i Hercegovine.

“Slobodarske dane viteškog grada Bužima” svečano je otvorio općinski načelnik Bunić.

Foto: Općina Bužim
Foto: Općina Bužim

Nakon što su sinoć u prostorijama Doma kulture u Bužimu izvučeni parovi 18. tradicionalnog malonogometnog turnira koji se igra u sklopu ove manifestacije, u 18:00 sati na igralištu OŠ "Bužim" turnir i svečano otvoren.

Prva utakmica počela je odmah nakon otvaranja, a već u prvom kolu igrao je prošlogodišnji pobjednik "Mramor Bužim" protiv "Restoran Halka" iz Cazina. Igra se sistemom 4+1 po modificiranim futsal pravilima. Vrijedni organizator turnira osigurao je i bogate nagrade za najbolje ekipe, te će se nagrađivati i najbolji golman, strijelac i igrač turnira.

Ove godine na turniru su se prijavile u kategoriji seniora 61 ekipa koje su raspoređene u grupnu fazu takmičenja. Tako da imamo 13 grupa sa po četiri ekipe i 3 grupe sa po tri ekipe. U daljnji tok turnira plasirat će se po dvije prvoplasirane ekipe iz svake grupe i dobićemo parove 1/16 finale, te nakon toga 1/8, 1/4, 1/2 i na kraju finalni par ovogodišnjeg malonogometnog turnira "Izet Nanić 2014."

Kao i do sada, i ove godine odigrava se malonogometni turnir za djecu u kategoriji U14 (2000. godište i mlađi), gdje se prijavilo 11 ekipa, te u kategoriji U12 (2003. godište i mlađi) svega četiri ekipe.