Tomáš Szunyog
0

'U Butmiru sam vidio ohrabrujuće znakove napretka'

Sarajevo-x.com
"Nadamo se ratifikaciji Lisabonskog sporazuma u našoj zemlji prije kraja ove godine kao i da će njegova primjena početi u januaru naredne godine," izjavio je u intervju za Internet stranicu Reci.ba ambasador Republike Češke u BiH Tomáš Szunyog, te po pitanju zahtjeva Slovačke za istim izuzećem istakao da su "Slovačka i Češka pravne nasljednice Čehoslovačke pa postoji određena logika".

Komentirajući dva sastanka lidera BiH i predstavnika međunarodne zajednice u Butmiru, ambasador Szunyog je rekao da se nada nastavku procesa te da je on, kao i sami pregovarači Bildt i Steinberg, u Butmiru vidio neke ohrabrujuće znakove napretka.

Govoreći o češkom procesu europskih integracija kao dugotrajnom - Češka je aplicirala za članstvo u EU u januaru 1996., a primljena u maju 2004. - istaknuo je da je to proces tokom kojeg zemlja treba usvojiti mnogo zakonskih i institucionalnih novina. Komentirajući napredak BiH u europskim integracijama ambasador Szunyog je istakao značajan napredak BiH, prije svega zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Naglasio je da proces priključenja EU zahtijeva dosta truda, a to podrazumijeva dobro koordinirane i funkcionalne državne institucije koje nisu samo u stanju pregovarati s EU, već i provesti dogovoreno.

Ambasador Republike Češke u BiH uputio je i poruku građanima BiH "da uzmu sudbinu u svoje ruke i sami nešto urade, da budu aktivni, da urade nešto sa svojim životima, ali i nešto za svoju zemlju. Važno je shvatiti da nisu država ili vlada te koje sve trebaju sve uraditi, ipak smo mi svi gospodari naših života. Važno je komunicirati, i veća doza aktivizma je uvijek dobrodošla".

Cijelokupni razgovor sa ambasadorom Republike Češke u BiH Szunyogom možete pročitati na www.reci.ba