BiH
285

U Busovači organiziran doček i molitva u crkvi za ratnog zločinca Kordića

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ratni zločinac i haški osuđenih Dario Kordić danas je dočekan u rodnoj Busovači, gdje je predviđeno slavlje povodom njegovog izlaska iz zatvora.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, Kordića je dočekalo nekoliko stotina ljudi, u i ispred Crkve sv. Ante, gdje prisustvuju molitvi, a potom je na stadionu udaljenom stotinjak metara od crkve predviđeno druženje Kordića i njegovih pristalica.

Kako je ranije saopćeno iz organizacionog odbora za doček ovog ratnog zločinca, Kordić je danas u srednju Bosnu došao prvi put nakon 1997. godine kada je isporučen Haškom sudu.

Našem reporteru nije bilo dozvoljeno da uđe u crkvu i fotografiše.

Kordić se nakon mise obratio okupljenima i pozdravljen je gromoglasnim aplauzom.

"Najljubljenija braćo i sestre s ponosom kažem da sam simbol Kristove vjere u najljepšoj crkvi. Kada sam čuo čitanja Bog nam je davao odgovore i ja mogu samo uskliknuti. hvala Svemogućem Bogu. Ovo je milosni dan i ja mogu reći da sam samo Kristov i ničiji drugo", kazao je Kordić, prethodno puštajući bijele golubove.

Na današnjem dočeku su prisustvovali i Kordićevi istomišljenici iz Njemačke, Hrvatske i Hercegovine.

Podsjetimo, Kordić je optužen za ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u selu Ahmići. U selu Ahmići u srednjoj Bosni 16. aprila 1993. godine pripadnici HVO-a ubili su 116 bošnjačkih civila, među kojima i 35 žena i 11 djece, od kojih je najmlađe imalo tri mjeseca.

Haški sud je ustanovio da je napad na Ahmiće naredio Dario Kordić, svjestan šta se može dogoditi. On je osuđen na 25 godina zatvora, a nakon što je odlužio dvije trećine kazne pušten je na slobodu.