BiH
0

U Bukureštu počeo samit CEFTA-e

FENA
Čelnici deset zemalja jugoistočne Europe okupili su se u utorak u Bukureštu kako bi zonu slobodne trgovine (CEFTA), osmišljenu za srednju Europu kao predvorje punopravnom učlanjenju u Europsku uniju, proširili na jugoistok Europe.

"Otvaramo novo poglavlje u povijesti naše regije (...) europska komisija podržava novi sporazum o slobodnoj trgovini, novu inicijativu usklađenu s procesom europske integracije", izjavio je rumunjski premijer Calin Tariceanu otvarajući skup čiji sudionici trebaju u utorak potpisati sporazum.

Sporazum o proširenoj CEFTA-i trebao bi zamijeniti mrežu od 31 bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini koje su zemlje jugoistočne Europe sklopile na bilateralnoj osnovi.

Na otvaranju summita povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn zauzeo se za nastavak širenja Europske unije na jugoistok Europe u skladu s apsorpcijskim sposobnostima EU.

"EU će i dalje držati otvorena vrata za Tursku, Hrvatsku i druge zemlje, ali će ujedno voditi računa o vlastitim kapacitetima integracije novih članica", rekao je Rehn, a prenijela rumunjska agencija Mediafax.

U Bukureštu su prisutni premijer Albanije Sali Berisha, Bosne i Hercegovine Adnan Terzić, Crne Gore Željko Šutranović i Srbije Vojislav Koštunica, dok Makedoniju zastupa potpredsjednik vlade Zoran Stavreski. Iz Kosova je prisutan voditelj UNMIK-a Joachim Ruecker, a Sporazum će potpisati i predstavnici bugarske vlade te vlade Moldavije.

Hrvatsku na potpisivanju sporazuma predstavljaju potpredsjednik Vlade Damir Polančec i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

U Bukureštu je prisutan i koordinator Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Erhard Busek.

Potpisivanju Sporazuma najavljenog za utorak do početka tjedna protivila se BiH nezadovoljna što joj Hrvatska ne želi omogućiti zadržavanje carina na neke poljoprivredne proizvode čime BiH želi zaštititi svoju slabu proizvodnju.

Srbija se pak kolebala jer nije željela prihvatiti zahtjev Hrvatske da smanji trošarine za uvozne cigarete i tako ih izjednači s trošarinama na domaće cigarete, a da pritom ne poveća carine na uvoz.

CEFTA, srednjoeuropska zona slobodne trgovine (prema engleskom nazivu Central European Free Trade Agreement), osnovana je temeljem Višegradske deklaracije iz 1991. godine, a Sporazum o uspostavi zone potpisale su u Krakowu 1992. Poljska, Mađarska i Čehoslovačka.

Danas CEFTA-u čine samo Bugarska, Hrvatska, Makedonija i Rumunjska jer su ostale zemlje ušle u Europsku uniju no od utorka će joj se pridružiti Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Moldavija i Srbija ali već 1. siječnja napustit će je Bugarska i Rumunjska koje se s tim danom pridružuju Europi 25-orice.

Predsjedanje CEFTA-om iduće će godine preuzeti Makedonija.