BiH
13

U Bugojnu obilježen Evropski dan doniranja organa

FENA
Bugojno
Bugojno
U organizaciji Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a u Bugojnu je upriličena podjela promotivnog materijala građanima u okviru obilježavanja 13. oktobra - Evropskog dana doniranja organa.

Na štandu koji je bio postavljen u centru grada mnogi građani su se mogli informirati o radu ovog udruženja koje je osnovano prije 2,5 mjeseca, a ponuđena im je i mogućnost da potpisivanjem donorske kartice postanu dio velike porodice koja se u Bosni i Hercegovini već odlučila na humani korak doniranja organa.

"Obilježavanjem Evropskog dana doniranja organa iskazujemo podršku svim ljudima kojima je potrebna transplantacija i odajemo počast donorima i njihovim porodicama, kao i timovima za transplantaciju koji pomažu u spašavanju i poboljšanju kvaliteta života mnogih ljudi. Osim toga, želimo podići na viši nivo svijest građana o tome koliko je važno da u vlastitoj zemlji imamo organe na koje mnogi oboljeli već dugo čekaju", kazao je Tomislav Žuljević, predsjednik UO Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a.

Aktivnosti u Bugojnu provedene su u saradnji s Udruženjem «Đerđef», a predsjednica ovog udruženja Šida Kalbić među prvima je potpisala donorsku karticu, što joj je, kaže, bila velika čast.

Koliko je značajno pomoći bolesniku čiji život zavisi od transplantacije pokazuje primjer jednog od donora, Dejana Plavčića iz Viteza.

"Donirao sam organ svom bolesnom ujaku i već pet godina živim s jednim bubregom. Nemam nikakvih posljedica, tako da bih preporučio svim zdravim ljudima da doniraju organe, naročito ako je to potrebno nekome iz njihove porodice", kazao je.

Uporedo s podjelom promotivnog materijala povodom Evropskog dana doniranja organa, organizirana je i akcija prikupljanja sredstava za liječenje djevojčice Esme Hajder koja je otputovala u Padovu, gdje će joj biti obavljena transplantacija jetre.

Glavni cilj akcije Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK-a je da se upravo bolesnicima poput Esme omoguće uvjeti za liječenje u našoj zemlji, a ne u inostranstvu, naglasili su organizatori.