BiH
0

U Bugojnu obavljen prvi proljetni pregled pčela

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U saradnji s Veterinarskom stanicom Bugojno članovi Udruženja "Kalin“ iz toga grada obavili su prvi proljetni pregled pčela.

"Kontrola je obavljena na 55 pčelinjaka. Ako imamo u vidu da je prošla godina za pčelare bila veoma teška, trenutno stanje pčelinjih zajednica je zadovoljavajuće", kazao je veterinar Ajdin Bašić.

Po riječima Fehreta Muratspahića, predsjednika Udruženja pčelara "Kalin“, prvi proljetni detaljni pregled zajednica jedan je od najvažnijih poslova pčelara na početku nove sezone pčelinje ispaše.

"Nakon ovog pregleda, svaki pčelar ima detaljan uvid u stanje pčelinjih zajednica i, na osnovu toga, može planirati dalje radove u pčelinjaku, kao i proizvodnju meda. Za nas je alarmantan podatak da smo od 2.300 pregledanih košnica, evidentirali gubitak njih 120. Nažalost, pčele stradaju i uslijed trovanja hemijskim sredstvima, kojima poljoprivrednici tretiraju svoje kulture", naglasio je.

Zbog ovakvih pojava, iz Udruženja je upućen apel uzgajivačima malina da proljetna tretiranja malinjaka hemijskim sredstvima obavljaju u ranim jutarnjim ili večernjim satima.