Besim Mehmedić
0

U budžetu KS nedostaje 60 miliona KM

FENA
Besim Mehmedić, Foto: Arhiv
Besim Mehmedić, Foto: Arhiv
Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo mora se donijeti po hitnom postupku, jer bi u protivnom sve ostalo bilo "stavljanje glave u pjesak", kazao je za Fenu premijer KS Besim Mehmedić.

"Bez obzira na upute koje je dao Međunarodni monetarni fond za smanjenje troškova budžetskih korisnika, nama u kantonu nedostaje 60 miliona KM da bi se zadovoljile potrebe", dodao je on.

On je kazao da je budžet od 734 miliona KM, koji je usvojen u martu bio nerealan, ali je tada rečeno da će se greške rebalansom ispraviti.

Ukoliko se uskoro ne donese rebalans doći će se u situaciju da u oktobru plate budžetskih korisnika budu umanjene za 50 posto od predviđenog, što nikome nije cilj.

"Sutra ćemo održati sastanak s predstavnicima svih sindikata kada ćemo pokušati naći najbolje rješenje. Oni su također kazali da njihovo članstvo nije upoznato s rebalansom. Do sada nismo imali dobar dijalog što priznajem, ali sada ćemo pokušati to promijeti", rekao je Mehmedić.

Premijer je najavio da će u narednih 60 dana od donošenja rebalansa biti uvršeni svi zahtjevi koji budu mogući kako bi se do decembra imao konačan dokument.

"Sada ćemo pokušati doći do privremenog sporazuma i objasnit ćemo ljudima da je to samo privremeni dogovor", kazao je na kraju Besim Mehmedić, premijer Kantona Sarajevo.