BiH
0

U budžetu BPK-a planirana sredstva za RVI koji su oštećeni revizijom

FENA
Goražde
Goražde
U budžetu Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde za ovu godinu planirana su sredstva u svrhu pomoći ratnim vojnim invalidima, koji su posljednjom revizijom izvedeni iz prava ili im je smanjen procent invalidnosti.

Kako je Feni kazao predsjednik Saveza RVI BPK "Sinovi Drine" Goražde Safet Sijerčić to je rezultat dogovora, svih političkih partija koje participiraju u kantonalnoj skupštini, a značajna podrška dobijena je i od resornog ministarstva, odnosno Vlade Kantona i premijera.

"Svi smo imali jedinstven stav da je revizija otišla u pogrešnom pravcu, da neće dati očekivane rezultate i da je urađena na štetu našeg članstva o čemu svjedoči podatak da su na području BPK-a Goražde revizijom oštećena 154 ratna vojna invalida" - kazao je Sijerčić.

"U kantonalnom budžetu za ovu godinu planirano je 200.000 KM što će mislimo biti dovoljno da se pruži pomoć RVI, odnosno da se namire razlike u invalidninama nastale usljed revizije.

Kriteriji raspodjele sredstava ubrzo će biti urađeni u saradnji s Ministarstvom za boračka pitanja BPK Goražde" - dodao je Sijerčić.

Po njegovim riječima pokrenuti su i sudski postupci, a u Savezu RVI "Sinovi Drine" još se očekaje ishod rerevizije pet ratnih vojnih invalida koja je krajem marta obavljena na Institutu za medicinsko vještačenje u Sarajevu.

"Mi podržavamo i inicijativu da se, po ugledu na ostale, i u BPK Goražde, formira ovaj institut, što će u značajno olakšati cijeli proces revizije, ne samo ove populacije", kazao je predsjednik Saveza RVI BPK "Sinovi Drine" Goražde.