BiH
0

U Briselu u ponedjeljak nastavak pregovora BiH i EC-a o viznim olakšicama

FENA
Delegacija BiH predvođena sekretarom Ministarstva sigurnosti Bakirom Dautbašićem otputovat će 28. januara u Brisel, gdje 29. januara počinje drugu trodnevnu rundu pregovora između Evropske komisije i BiH o viznim olakšicama i readmisiji.

Kako je saopćeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, tema ovog sastanka je utvrđivanje finalnih tekstova sporazuma između Evropske zajednice i naše zemlje o viznim olakšicama i readmisiji osoba koje nemaju dozvolu boravka.

Planirano je da se tokom ove druge runde pregovora utvrdi što veći dio teksta Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji osoba koje nemaju dozvolu boravka kako bi se na trećoj rundi, zakazanoj za sredinu februara, okončali poslovi u vezi s utvrđivanjem tekstova obaju sporazuma, te parafirali.

Očekuje se da bi potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama i Sporazuma o readmisiji osoba koje nemaju dozvolu boravka između Evropske zajednice i BiH moglo uslijediti tokom marta, odnosno nakon okončanja procedure Vijeća ministara i Predsjedništva BiH, te okončavanja potrebnih procedura unutar zemalja Evropske unije.

Prva runda pregovora između Evropske komisije i Bosne i Hercegovine o viznim olakšicama i readmisiji održana je 20. decembra prošle godine.