BiH
0

U Briselu sutra izvještaj Evropske komisije o napretku za članstvo, BiH neće dobiti "zeleno svjetlo"

FENA
Evropska komisija objavit će sutra u Briselu Izvještaj o napretku svih zemalja kandidata ili potencijalnih kandidata za članstvo, uključujući BiH, a Delegacija Evropske komisije u BiH predstavit će izvještaj u prostorijama Delegacije u Sarajevu sutra u 15.00 sati.

I prije službenog objavljivanja ovog izvještaja, više izvora je potvrdilo da BiH neće dobiti "zeleno svjetlo" za potpisvanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA).

Najveća prepreka za potpisivanje SAA je blokada reforme policije, jer je to jedan od prioriteta za potpisivanje Sporazuma.

Međutim, glasnogovornik Delegacije Frane Maroević je u izjavi za Fenu upozorio na činjenicu da Evropska komisija svakako ne bi mogla dati "zeleno svjetlo", jer pregovori još nisu ni završeni te Komisija ni tehnički ne bi mogla preporučiti sklapanje Sporazuma.

On je također ukazao na to da Evropska komisija može dati preporuku za sklapanje SAA u bilo kom trenutku ako se ispune uvjeti, te BiH neće morati čekati godinu dana do narednog izvještaja ako u međuvremenu ispuni potrebne uvjete.

Diplomatski izvori kažu da će u izvještaju biti navedeni i uspjesi koje je BiH ostvarila u drugim oblastima, ali da ti rezultati nisu dovoljni da bi Evropska komisija mogla preporučiti potpisivanje Sporazuma.