EC i BiH
0

U Briselu 8. jula konsultacije u vezi sa "mapom puta" za ukidanje viza

FENA
U Briselu će 8. jula biti održan sastanak predstavnika Evropske komisije i bh. ekspertnog tima kako bi se razjasnile sve eventualne nejasnoće u "mapi puta" za liberalizaciju viznog režima, potvrdio je danas u izjavi za Fenu šef pregovaračkog tima za liberalizaciju viznog režima Samir Rizvo.

On je kazao kako će nakon ovog sastanka biti moguće pripremiti finalni tekst Akconog plana za provedbu "mape puta" za liberalizaciju viznog režima.

Rizvo navodi da je završen "grubi nacrt" Akcionog plana i da su članovi ekspertnog tima već okončali svoj dio posla. Svako iz svoje nadležnosti je napravio analizu u svakoj od oblasti koje su pokrivene "mapom puta", te planirane aktivnosti koje trebaju biti provedene.

-Sam Akcioni plan ne može biti još finaliziran dok ne obavimo konsultacije sa Delegacijom Evropske komisije u BiH i Evropskom komisijom u Briselu, s obzirom da je Evropska komisija ta koja tumači standarde EU u svakoj od oblasti koje treba uraditi, napomenuo je Rizvo.

Evropska komisija je 5. juna uručila vlastima BiH "mapu puta", odnosno spisak uvjeta koje moraju ispuniti kako bi građani BiH mogli bez viza putovati u zemlje članice EU.

Ključni uvjeti za ukidanje viza su uvođenje biometrijskog pasoša, sigurnost ličnih i putnih dokumenata, zaštita granice, provedba Zakona o kretanju i boravku stranaca u BiH, kontrola migracija, te borba protiv svih vidova organiziranog kriminala.

Također, posebnu pažnju Evropska komisija posvećuje i provedbi Sporazuma o međusobnom izručivanju osoba koje nezakonito borave u EU, odnosno BiH, s obzirom da je njegova puna provedba osiguranje da nakon ukidanja viza građani BiH neće ilegalno migrirati u zemlje EU.