U organizaciji Općinskog odbora SBiH
17

U Brezi održana tribina pod nazivom "BiH danas"

Klix.ba
Povodom obilježavanja 6. aprila, Dana općine Breza, a u organizaciji Foruma mladih Općinske organizacije SBiH Breza, sinoć je u sali Radničkog doma upriličena prigodna javna tribina na temu “Bosna i Hercegovina danas”.

O Bosni i Hercegovini, nepobitnim činjenicama koje svjedoče njen historijski kontinuitet, o životu kakvim Breza živi danas, govorio je prof. dr. Esad Bajtal, nezavisni intelektualac i ugledni društveno-politički kritičar, a uvodničar je bio politolog Mirza Kovač.

“Ovo je prvi put nakon 20 godina, da se neko sjetio i pozvao me da govorim u Brezi, a gostovao sam od Sarajeva do sjeverne Europe. Došao sam da govorim jezikom činjenica, a ne na način da se to nekome sviđa ili ne sviđa”, istakao je profesor Bajtal, naglašavajući da nikada nije bio član niti jedne političke stranke.

Želja organizatora bila je da i na ovaj način simbolično doprinese obilježavanju ovog značajnog datuma za građane općine Breza, ali i šire, podsjećajući na vrijeme kad su vrednote antifašističke borbe bile zajednički cilj, ali i da ukaže na sve one probleme i izazove sa kojima se danas suočavamo, navodi se u saopćenju općinske organizacije Stranke za BiH.

“Podsjećanje je posebno nužno danas, u vremenu kada iz najbližeg susjedstva dolaze glasovi o rehabilitaciji Draže Mihailovića, kao svojevrsnog simbola onog protiv čega se u to vrijeme borio cijeli svijet. Ovi glasovi se mogu čuti i u našoj zemlji, na žalost, i od mladih ljudi koji o tom vremenu ne znaju ništa. To je na neki poremećeni način i razumljivo, jer se historijske činjenice skrivaju i iskrivljuju, pa se i ovaj period, kao i naša novija historija, pokušava dijeliti na nekoliko 'istina' i tumačiti kako kome odgovara.”, istakao je Kovač, govoreći u ime organizatora.

“Gdje su nestale biste narodnih heroja, kome oni smetaju? Slavimo njhovo djelo, slavimo pobjedu nad fašizmom, a njih same protjerujemo iz naziva naših ulica i škola. Oni koji to zaboravljaju zatiru, kako politički suverenitet, tako i historijski kontinuitet ove zemlje”, naglasio je profesor Bajtal.

Analizirajući gdje je to BiH danas, profesor Bajtal je govorio i o aktuelnim društveno-političkim kretanjima, i brojnim nepravdama koje pritišću državu i svakog njenog građanina.

“Nemoguće je odgovoriti na sva pitanja sa kojima se suočavamo propitujući gdje je to Bosna i Hercegovina danas, ali ako mene pitate najveći problem je praznina u javnom prostoru, posebno u političkom, nastala odsustvom uma i morala. Na tim temeljima nastaje država krajnosti i paradoksa. Jedni nemaju ništa, a drugi imaju sve, pa i puno više nego što im je potrebno”, rekao je profesor Bajtal.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, profesor Bajtal je, uz političare i intelektualace, oštro kritikovao i narod, kazavši kako narod koji tvrdi da želi mlade i nove ljude, da želi stručnost ispred podobnosti, a iznova bira jedne te iste, koji svakodnevno pokazuju da nemaju kapaciteta i sposobnosti, laže sam sebe.

“Historija nam neće reći kamo će BiH ići u budućnosti, ali će nas naučiti da svaki pojedinac koji negira BiH kao državu prije ili poslije će se raspasti na dijelove, a ti dijelovi na još manje dijelove koji će postati prah što će se sjediniti sa ovom zemljom koja će, u to nema sumnje, još dugo živjeti.”, kazao je profesor Bajtal na kraju svog obraćanja, te pozvao da se prepoznaju one snage koje, prije svega, čuvaju Bosnu i Hercegovinu kao državu, navodi se u saopćenju SBiH Breza.