BiH
0

U Brčkom ukopano 47 civilnih žrtava rata

FENA
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Danas su na mezarju Ivici, u Brčkom, u zajedničkoj grobnici sahranjeni posmrtni ostaci 47 bošnjačkih civila ubijenih tijekom proteklog rata a koji su ekshumirani iz masovne grobnice Gorice i na području općine Ilijaš.

Među njima je i trinaestogodišnja Elizabeta Ćulaković, koja je svirepo ubijena 1994. godine nakon čega je njeno tijelo pronađeno u jednoj manjoj masovnoj grobnici kod Ilijaša u srednjoj Bosni,

Uime obitelji stradalih brčanskih civila nazočnim se obratila Amela Šabanović iz Brčkog.

„Zahtijevam danas u ime njih koji leže na ovim tabutima i svjedoče da se dogodio zločin, da se konačno objelodani ko je kriv za njihovu smrt. Da nam se kaže postoji li krivnja onih koji su do sada morali otkriti ubice i kazniti ih. Imamo iza sebe godine koje su uzaludno utrošene i u kojima ništa nije učinjeno“, kazala je Amela Šabanović.

Dodala je kako je „zločin bez kazne samo najava novog zločina koji nam se može dogoditi. Razmislimo jesmo li spremni prihvatiti ga».

Potom se nazočnima obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice Mustafa ef. Cerić, koji je govorio o deset božjih zapovjedi i o njima, zločincima koji su prekršili svih deset.

I brčanski je supervizor dr. Raffi Gregorian prisustvovao današnjem ukopu u Brčkom kako bi odao poštu žrtvama, podijelio žalost sa obiteljima i izrazio iskrenu sućut.

U Brčko Distriktu BiH danas je dan žalosti, a režim prometovanja kroz dio grada gdje je obavljen ukop i dženaza je posebno reguliran.

Današnjem ukopu nazočilo je više tisuća Brčaka i građana iz drugih dijelova BiH, koji su pojedinačno i organizirano doputovali u Brčko.