BiH
0

U Brčkom proglašena epidemija zaušnjaka

SRNA
Brčko
Brčko
U Brčkom je proglašena epidemija zaušnjaka nakon što je broj oboljelih u posljednja 24 sata povećan za 10 i dostigao je cifru od 65.

Šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta Admir Čandić, koji je proglasio epidemiju zaušnjaka, rekao je da za sada neće biti zatvaranja javnih ustanova, ali će sve škole u Brčkom dobiti uputstva o mjerama prevencije i zaštite.

Šef brčanske Epidemiološke službe Mirjana Kuzmanović napomenula je da se povećava broj oboljelih, naročito među školskom populacijom i studentima.

"Zapaženo je da je ova infekcija posebno zahvatila učenike koji putuju javnim prevozom, tako da će prvi koraci biti dezinfekcija vozila javnog prevoza i školskih objekata", rekla je Kuzmanovićeva.

Ističući da je epidemija još u uzlaznoj putanji, Kuzmanovićeva je izrazila očekivanje da će epidemija početi da jenjava od polovine februara. 

Prema njenim riječima, ovo virusno oboljenje najvjerovatnije je stiglo iz Republike Srpske, odnosno iz Bijeljine, Foče, Istočnog Sarajeva, gdje su najveće sedmične i mjesečne mirgacije mladih.

Kuzmanovićeva je pozvala stanovništvo da se pridržava osnovnih mjera zaštite, koje se primjenjuju u slučajevima zaraze i istakla da nema razloga za paniku.