Transparency International
0

U Brčkom političke stranke najkorumpiranije

SRNA
U Brčko distriktu najkorumpiranije su političke partije, dok je i proces privatizacije pratila velika korupcija, rezultati su istraživanja Transparency Internationala BiH.

"Cilj istraživanja, čiji su rezultati sadržani u Studiji sistema integriteta distrikta Brčko, bio je ne samo da se da se utvrdi koliko je korupcija prisutna u različitim segmentima društva, nego i da se na osnovu tih nalaza ponude prijedlozi za njeno iskorjenjivanje", rekla je portparol Transparency Internationala BiH Ivana Karajlić novinarima u brčanskom hotelu "Jelena“ gdje je danas priređena prezentacija Studije.

Najkorumpiranija partija u distriktu Brčko, prema ocjeni 17,7 odsto od 350 punoljetnih građana, koliko ih je činilo uzorak, je Socijaldemokratska partija koja je na posljednjim lokalnim izborima osvojila najviše glasova u Distriktu.

Da je opšte siromaštvo glavni uzrok korupcije, smatra 81,4 ispitanih punoljetnih Brčaka, dok 68,6 odsto ispitanika ocjenjuje da postoji organizovani kriminal u Distriktu. 

Govoreći o konkretnim mjerama koje se u institucijama vlasti u distriktu preduzimaju u pogledu onemogućavanja koruptivnog djelovanja, gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić istakao je da je nedavno šefovima svih vladinih odjeljenja predočio instrukciju da ubuduće ne mogu samostalno da vode poslove u vezi sa javnim nabavkama što im je bilo omogućeno njegovom ranije donesenom odlukom.

"Nastojimo da uvedemo red u oblast javnih nabavki koja je najpodložnija korupciji. Šefu vladinog Pododjeljenja za javne nabavke naloženo je da svaka javna nabavka, čiji je iznos veći od 100.000 KM mora, prije nego što bude reelizovana, proći kroz pripremnu proceduru", napomenuo je Pajić.

Komentarišući ocjenu iz diskusije na današnjoj prezentaciji rezultata istraživanja o prisutnosti korupcije u Distriktu i stavu građana o toj pojavi, te da je Komisija za pritužbe građana u izvršnoj vlasti suvišna s obzirom na necjelishodnost njenog djelovanja, gradonačelnik Brčkog je rekao da Komisija ne treba da bude paralelalan organ vlasti.
"Ponajmanje je u nadležnosti Komisije za pritužbe građana da istjeruje pravdu. Na osnovu informacija koje ona prikupi, Vlada može da preduzima određene mjere", istakao je Pajić.