BiH
0

U Brčkom održana akademija povodom Dana nezavisnosti BiH

FENA
Brčko (Foto: Arhiv)
Brčko (Foto: Arhiv)
U organizaciji SDPBiH, u Brčko Distriktu BiH, održana je centralna svečana akademija povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, te Svečana sjednica Općinskog odbora SDPBiH Brčko distrikta BiH.

"Za nezavisnu, suverenu i demokratsku BiH, od 64 posto građana koji su izašli na izbore, izjasnilo se njih 99 posto tako da je BiH kao država definitivno neupitna. Međutim, najvažniji projekt za BiH, projekt 21. stoljeća, je sve narode i građane u BiH vratiti njihovoj domovini Bosni i Hercegovini, da napravimo takve odnose da se svi stvarno u njoj osjećaju kao u svojoj domovini. Pred nama je put prema EU i NATO-u, to su dva strateška vanjsko politička cilja i vjerujem da predstojeće vrijeme nudi više optimizma za našu državu", izjavio je Denis Bečirović, potpredsjednik SDPBiH nakon održane sjednice.

Esad Atić, predsjednik Općinskog odbora SDP-a Brčko distrikta BiH, ovom prilikom je istakao da je tradicionalna proslava Dana nezavisnosti u Brčkom, ove godine podignuta ne veću razinu, te da se iskreno nada da će nove političke snage i nova vlast u entitetima i u državi BiH prepoznati značaj 1. marta Dana nezavisnosti zemlje u kojoj svi živimo i da će se on proslavljati na cijeloj teritoriji.

Nakon sjednice, u brčanskom Domu kulture održana je i Svečana akademija, na kojoj se prisutnima obratio i Zlatko Lugamdžija, predsjednik SDPBiH-a.

"Činjenica je da je BiH danas 20 godina poslije referenduma neuporedivo prisutnija sa jačom perspektivom nego što je to izgledalo u prvim ratnim danima i godinama nakon referenduma. Činjenica je i da se BiH nalazi praktično u predvorju EU i NATO-a, ali i da danas prolazi kroz ekonomsku krizu. Međutim, unatoč nakaradnom sistemu koji zemlja ima, koji je kreiran da bi se zaustavio rat, ona uspijeva i ekonomski da ne potone što govori o snazi prirode jednog društva kao što je BiH", kazao je Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio da oni koji još uvijek smatraju da je rješenje u BiH kao podjeljenom društvu, danas kada čitav svijet traži formula kako da ljudi žive u različitostima u okviru institucija koje štite njihova ljkudska i građanska prava, djeluju nakaradno i nazadno.