BiH
0

U Brčkom obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke

FENA
Brčko
Brčko
U organizaciji Udruženja oboljelih od malignih oboljenja "Brčansko srce“, sinoć je održavanjem skupa na kojem su predstavljene sve dosadašnje aktivnosti ovog udruženja, obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma dojke.

"Ovom prilikom mi ujedno proslavljamo i četiri godine postojanja našeg udruženja. Na ovaj način želimo da kažemo da zajedno s vlašću možemo promijeniti predsrasude o karcinomu. Da imati karcinom znači smrt nije tačno, njegovo rano otkrivanje znači izlječenje“, istakla je Ramiza Musić, predsjednica "Brčanskog srca“.

Onkolog dr. Stanislav Mihajlović je naglasio da je broj oboljelih od karcinoma dojke u porastu te da u Distriktu godišnje ima oko 25 pacijentica s ovom malignom bolešću.

"Nažalost, pomjerena je i dob, tako da naša najmlađa pacijentica sada ima 30 godina, a karcinom dojke joj je otkriven kada je imala 28 godina“, precizirao je Mihajlović.

Po riječima Ramize Musić „Brčansko srce“ trenutno ima 126 članova koji se uskoro nadaju dobijanju prostorija za svoj rad, kao i promjenama u zakonu kada je riječ o beneficijama za oboljele od raznih vrsta karcinoma, odnosno stepenu invaliditeta koji imaju.