BiH
5

U Brčkom na crno radio 231 radnik

SRNA
Brčko
Brčko
Inspektori za rad u Brčkom tokom prošle godine pronašli su 231 osobu koja je tokom kontrole radila na crno, od kojih je 47 izbrisano sa evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje distrikta, potvrdila je glavna inspektorica Azijada Ibrahimović.

Ona je navela da je Inspektorat izdao 114 rješenja o otklanjanju nepravilnosti, te da je doneseno 36 prekršajnih naloga čije ukupne novčane kazne iznose 29.900 KM.

"Nakon naloženih mjera inspektora, radne ugovore zaključilo je 210 osoba koje su, istovremeno, prijavljene na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje", rekla je Ibrahimović.

Prema njenim riječima, inspektori Inspekcije zaštite na radu su u istom periodu izvršili 88 redovnih, devet kontrola po inicijativi, 39 kontrola izvršenja upravnih mjera i 145 kontrola pregleda projektno-tehničke dokumentacije.

"Tom prilikom evidentirano je 96 povreda na radu, a doneseno je 40 rješenja od kojih se 39 odnosilo na otklanjanje nedostataka, a jedno na zabranu rada do izrade odgovarajućih programa, radova i mjera radi zaštite na radu. Izdata su i dva prekršajna naloga sa ukupnom kaznom od 1.700 KM", kaže Ibrahimović.