BiH
0

U Brčkom 34 napuštene djece

FENA
Brčko
Brčko
Voditeljica Službe za dječiju zaštitu brčanskog Centra za socijalni rad Fatima Fazlović izjavila je da na području distrikta ima 34-ero djece bez roditeljskog staranja.

"Od navedenog broja nezbrinute djece, devetoro je smješteno u ustanovama za djecu bez roditeljskog staranja u entitetima, dok se 25-ero djece nalazi u srodničkim ili nesrodničkim porodicama koje nazivamo hraniteljske porodice", istakla je Fazlović.

Za smještaj djece, kako je navela Fazlović, srodničke porodice mjesečno po djetetu dobijaju naknadu od Vlade Distrikta od 150 KM, dok nesrodničke od maja imaju naknadu od po 250 KM, te uvećan dječiji dodatak, koji iznosi, na postojeći dječiji dodatak koji je 10 posto od prosječne plaće u Distriktu ostvarene prethodnog mjeseca plus još 50 posto.

Fazlović je još naglasila, da je u odnosu na okruženje ova naknada veoma mala te da je u proceduri izrada novog zakona o socijalnoj dječijoj zaštiti, gdje je predloženo da ova naknada hraniteljskim porodicama bude veća i adekvatna potrebama djeteta, odnosno da su neke intencije da se u cijeloj BiH ove naknade izjednače jer sva djeca imaju iste potrebe.