BiH
16

U Bratuncu 12. maja kolektivna dženaza za deset civila ubijenih 1992. godine

FENA
U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu 12. maja biti će obavljena kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka deset identificiranih osoba, civilnih žrtava zločina počinjenih na području Bratunca tokom 1992. godine.

Ispraćaj tabuta ispred Komemorativnog centra Tuzla je sutra u 16 sati.

Najmlađe žrtve koje će biti ukopane 12. maja na mezarju Veljaci u Bratuncu su braća Hajrudin i Nurdin Omić, koji su imali devet, odnosno 11 godina kada su ubijeni.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su njihovi posmrtni ostaci pronađeni u zapaljenoj kući u mjestu Zalužje na području Bratunca.

"U ovoj zapaljenoj kući pronađeno je ukupno 13 slučajeva. Pronađeni su samo fragmenti kostiju, koje su bile potpuno ugljenisane", navodi Čengić.

Pored braće Omić, bit će ukopani i posmrtni ostaci njihovog oca Nurifa, koji su takođe pronađeni u zapaljenoj kući u Zalužju. Posmrtni ostaci Nurifove supruge Zehte, iako su bili zajedno odvedeni iz mjesta Sase na području Srebrenice, nisu pronađeni.

Čengić kaže da su u zapaljenoj kući u Zalužju pronađeni i spaljeni posmrtni ostaci braće Čivić, Azema i Sejfulaha, koji su ubijeni u dvadeset prvoj i dvadeset trećoj godini života. Njihovi posmrtni ostaci takođe će biti ukopani na mezarju u Bratuncu.

Najstarija žrtva je Hajrudin Alić, ubijen u 44-oj godini života.

"Pet žrtava koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi u Bratuncu ekshumirane su iz masovne grobnice Zalužje na podučju Bratunca iz koje je ekshumirano 13 slučajeva, odnosno potupno spaljenih fragmenata ljudskih kostiju. Ostale žrtve pronađene su na površini terena u mjestima Sandići i Čizmići na području Bratunca i u mjestu Križevići na području Zvornika", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci Rifata Bajramija, koji je imao 39 godina, ekshumirani su u Šapcu u Republici Srbiji, a preuzeti su od Komisije za nestale osobe Republike Srbije.

Čengić podsjeća da je na području Bratunca do sada ekshumirano i identificirano 1.689 žrtava bošnjačke nacionalnosti koji su ubijeni u toku proteklog rata.

Na kolektivnoj dženazi u Bratuncu 12. maja bit će ukopani:

  1. Nurif (Salko) Omić, rođen 1947. u mjestu Sase, u Srebrenici;
  1. Nurdin (Nurif) Omić, rođen 1980. u mjestu Ljubovija - Republika Srbija;
  2. Hajrudin (Nurif) Omić, rođen 1983. u mjestu Loznica - Republika Srbija;
  3. Sead (Jusuf) Jusupović, rođen 1974. u mjestu Konjević Polje, općina Bratunac;
  4. Mevludin (Safet) Husić, rođen 1961. u mjestu Suha, općina Bratunac;
  5. Rifat (Alija) Bajrami, rođen 1953. u mjestu Skelani, općina Srebrenica;
  6. Hajrudin (Hasan) Alić, rođen 1948. u mjestu Suha, općina Bratunac.
  7. Azem (Rešid) Čivić, rođen 1971. u Bratuncu;
  8. Sejfulah (Rešid) Čivić, rođen 1969. u Bratuncu;
  9. Edmir (Fadil) Hajdarević, rođen 1961. u mjestu Sase u Srebrenici.