Uprkos velikoj nezaposlenosti
4

U Bosni i Hercegovini niko ne želi čuvati ovce za 700 KM

Klix.ba
Prema zvaničnim podacima, u BiH je trenutno nezaposleno 543.000 osoba. Kako pišu Nezavisne novine, nemoguće je pronaći radnike koji će čuvati ovce za mjesečnu plaću od 700 KM.

Ovo je tvrdnja vlasnika stada. Osim redovnih prihoda, pastirima nude hranu, piće, smještaj, odjeću i cigarete. Pema zvaničnoj statistici, mnogo manju plaću imaju zaposlenici u ribarstvu, prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu i mnogim drugim djelatnostima.

Vlasnici stada kažu kako im nije jasno da u državi u kojoj je svakog dana nezaposlenost sve veća, niko ne želi čuvati ovce.

"Ma, neće niko kod nas da radi ovaj posao. Ovdje čobane plaćaju između 500 i 700 maraka, a pored toga, za njih je obezbijeđena i hrana, smještaj, sve... Mladi bi radili nešto drugo, a za stadom neće da idu", žali se Željko Marić, ovčar iz mjesta Petrovo Polje, opština Skender Vakuf, pišu Nezavisne novine.

Ljubomir Kočić trenutno ima oko 1.500 ovaca i oko 1.000 jagnjadi. Kaže da svaki put kada hoće da zaposli pastira, potraga bude mukotrpna.

"Čobana je izuzetno teško naći. Ja imam jednog, a osim njega, nomade mi još sinovi. Mladi danas traže posao, a žele da ga ne nađu. Neće, brate, da rade. Ja pastira zimi plaćam 500 maraka, ali to nije sve. On nema više nikakvih troškova. Plaćena mu je hrana, piće, cigarete, odjeća, prenoćište, ma sve. Ali, eto, u ovoj zemlji, u kojoj svi pričaju o krizi, niko neće da radi ovaj posao", žali se Kočić.

Dok u BiH gotovo niko neće da radi na planini, okružen svježim vazduhom, mladi Italijani masovno zovu vlasnike ovaca i raspituju se za radno mjesto.

Iako je obično rezervisana za starije ljude, ova profesija je nedavno privukla 3.000 mladih Italijana, saopštilo je tijelo Coldretti, koje djeluje pri Ministarstvu poljoprivrede Italije.

Davide Bortoluci (25) ima zvanje tehničara, ali kako nije mogao da nađe posao, sada čuva stado od 400 ovaca u Dolomitima, na sjeveru Italije.

"Sretan sam odlukom koju sam donio. Počeo sam tako što sam pratio druge pastire i učio od njih", ističe Bortoluci.