BiH
246

UZNEMIRUJUĆE / U Bosanskom Šamcu potopljene stotine grla stoke, situacija haotična

Piše: E. G.
Bosanski Šamac (Foto: Anadolija)
(Foto: Fokus Magazin)
Situacija u Bosanskom Šamcu je i dalje teška. Na području ove općine je stradao i veliki broj domaćih životinja, naročito stoke na privatnim imanjima.

Prema informacijama koje smo dobili, na farmi Borojević koja se nalazi, kako objašnjavaju mještani, između sela Tišine i Grebnice, utopio se ogroman broj krava na jednom mjestu.

U Civilnoj zaštiti RS-a takvu informaciju nemaju, tačnije u sjedištu Civilne zaštite nemaju uopće informaciju o ovom slučaju.

Načelnik službe civilne zaštite Općine Šamac Boro Bogdanović jutros je za Klix.ba kazao da je u Bosanskom Šamcu ogroman broj životinja stradao na području cijele općine, ali da nema tačne podatke za konkretnu farmu. Sa Šamcem je još uvijek onemogućena telefonska komukacija, osim putem mobitela.

"Već se razbolijeva, vidite koje su temperature. Pod hitno se taj problem mora riješiti. Mi smo ujutro dali upozorenje, a tek nakon 12 sati su u tim selima počeli izvlačiti stoku. Tačno je da na farmi Borojević ima uginule stoke, da li 100 ili 150 grla ili više, ja to ne znam. Mrtve stoke ima po cijeloj općini", kaže Bogdanović.

Stupili smo jutros u kontakt i sa jednim od veterinara iz Bosanskog Šamca koji nam je kazao da je u toku dezinfekcija i zbrinjavanje leševa stoke na području te općine.

Mali broj stoke je spašen, ali je većina potopljena.

"Na toj farmi je nešto spašeno, ali sigurno ima najmanje 250 do 300 leševa", kaže ovaj vaterinar.

Leševi će se zakopavati u duboke rupe koje će se iskopati. U poplavljenim područjima plutaju leševi životinja, meso iz frižidera i razno smeće.

"Da nije bilo pomoći iz Gradačca i ljudi koji su se sami organizirali, bilo bi još mnogo gore. Što se tiče ovog kriznog štaba u Šamcu, oni su jako podbacili, nemojte mi navoditi ime, ali objavite to", insistirao je naš sagovornik, šamački veterinar.