BiH
8

U Bosanskom Šamcu i dalje problem s poplavljenim kućama i otpadom

FENA
Bosanski Šamac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanski Šamac (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stanje u Bosanskom Šamcu i dalje je teško, u nekim naseljima zadržala se vode, a na ulicama postoje velike količine otpada i smeća koje je nanijela poplava.

Veliki broj ljudi još je zbrinut van mjesta stanovanja, pretežno u privatnom smještaju, a 70-ak smješteno je u kolektivnim vidovima zbrinjavanja.

Rade još javne kuhinje u Gornjoj i Srednjoj Slatini, a hrana je potrebna za oko 6.400 Šamčana, potvrđeno je danas iz Civilne zaštite RS-a.

Stanje u poplavljenim mjesnim zajednicama izvan grada je znatno bolje i tu se vode aktivnosti samo na zbrinjavanju ugroženog stanovništva.

Stanovnicima Bosanskog Šamca je potrebna hrana, gorivo i sredstva za zaprašivanje komaraca.

U općini Donji Žabar na snazi je djelimična odluka o proglašenju vanrednog stanja i to za naselja Lončari i Jenjići, a vrši se deratizacija i dezinfekcija kuća koje više nisu pod vodom.

Međutim, u naselju Jenjići još ima poplavljenih kuća.

Ipak, stanovništvo u Donjem Žabaru se postepeno vraća svojim kućama. U kolektivnom smještaju još je 41 osoba, a određeni broj građana je kod rodbine i prijatelja.

Ovoj maloj općini hitno su potrebna sjemena za ponovnu sjetvu i vještačko đubrivo, stočna hrana i hrana za stanovništvo.