BiH
19

U Bosanskoj Krupi proglašeno stanje prirodne nesreće zbog povišenih vodostaja

FENA
Bosanska Krupa (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Obilne kišne padavine u posljednjih nekoliko dana prouzrokovale su porast vodostaja na svim vodotocima na području općine Bosanska Krupa.

Rijeka Una se još uvijek nalazi u svom koritu, ali probleme pričinjavaju manji vodotoci, podzemne i površinske vode, koje su prouzrokovale plavljenje pojedinih dijelova te općine, a najviše poplavljenih objekata je u Zalugu i Govedarnici.

U blizini zgrade Općine, u Parku prijateljstva, danas se pojavio i rascjep u zemlji u koji je prema prvim nalazima propalo oko 3 kubna metra zemlje, a na njegovom dnu vidljive su podzemne vode.

Radnici komunalnog poduzeća preventivno su ogradili znatno širi krug oko nastalog rascjepa, koji će se pratiti narednih dana, dok se ne utvrdi o čemu se zapravo radi.

Najveći problem je oštećenje drvenog mosta, zbog čega je danas zasjedao Štab Civilne zaštite općine Bosanska Krupa i donio odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće. Naime, zbog visokog vodostaja Une most je tokom noći znatno oštećen.

U slučaju njegovog urušavanja, pored prekida ove pješačke komunikacije, bez vodosnabdijevanja bi moglo ostati više od 10.000 stanovnika lijeve obale Une u Bosanskoj Krupi.

Radi se o naseljima Jezerski, Mahmić Selo i Pištaline, jer vodovodna infrastruktura prolazi ispod mosta, čijim bi urušavanjem bila prekinuta.

Odlukom o proglašenju stanja prirodne nesreće naloženo je nadležnoj općinskoj službi da u skladu s već postojećim projektom rekonstrukcije i sanacije mosta pripremi predmjer i predračun, te troškovnik, kako bi se što prije pristupilo proceduri izbora najpovoljnijeg ponuđača radova.

Zatraženo je i da se zabrani upotreba mosta za prelazak pješaka, dok se on ne sanira.

Iako su na mostu već ranije postavljene oznake da je stavljen van upotrebe, mnogi to ne poštuju i na svoju odgovornost prelaze most.

Ovakvo ponašanje pojedinaca može prouzrokovati nesreću, pa je sa današnje sjednice još jednom poslano upozorenje da se most do daljnjeg ne koristi.